TY - JOUR T1 - Changes in Essential Oil Content and Composition of Peppermint (Mentha piperita L.) in Responses to Nitrogen Application TT - تغییرات میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در پاسخ به کاربرد نیتروژن JF - jmpir JO - jmpir VL - 18 IS - 72 UR - http://jmp.ir/article-1-2704-fa.html Y1 - 2019 SP - 81 EP - 97 KW - Antioxidant enzyme KW - Essential oil KW - Menthol KW - Menthone KW - Nitrogen KW - Peppemint N2 - مقدمه: نیتروژن مهم‌ترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاهان است. فراهمی نیتروژن با تأثیر بر توسعه سطح برگ، تثبیت کربن، افزایش غدد ترشحی اسانس و افزایش میزان ATP و NADPH موجب افزایش بیوسنتز ترکیبات ترپنوئیدی و تجمع اسانس می‎شود. هدف: بررسی تغییرات کمی و کیفی میزان اسانس و اجزای آن تحت تأثیر سطوح مختلف کود نیتروژن و ارتباط آن با وضعیت آنتی‌اکسیدانی نعناع فلفلی از اهداف این تحقیق بود. روش بررسی: این آزمایش مزرعه‎ای در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در دو سال (1394-1393) به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل مصرف سه سطح کود نیتروژن به صورت اوره (0، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. صفات مورد بررسی شامل فعالیت آنزیم‎های آنتی‌اکسیدانی، درصد اسانس و اجزای تشکیل دهنده اسانس بودند. نتایج: کاربرد کود اوره اثر معنی‎داری (01/0 P ≤) بر میزان پروتئین محلول و فعالیت آنزیم‎های آنتی‌اکسیدانی داشت. مصرف اوره در هر دو سال آزمایش موجب افزایش میزان اسانس نعناع فلفلی شد. همچنین اثر متقابل کود نیتروژن و سال به غیر از میزان β- Pinene، Myrcene، Limonene، 1,8- Cineole، Z-β-Ocimene و α-Terpineol بر سایر اجزای اسانس نعناع فلفلی تأثیر معنی‎داری داشت. نتیجه‎گیری: کاربرد نیتروژن موجب افزایش میزان اسانس نعناع فلفلی شد. همچنین، کمبود نیتروژن موجب کاهش میزان پروتئین‎های محلول، درصد اسانس و افزایش فعالیت آنزیم‏های آنتی‌اکسیدانی و میزان Pulegone شد. مصرف 75 کیلوگرم اوره در هکتار در زراعت نعناع فلفلی به دلیل افزایش میزان اسانس و کاهش میزان Pulegone و عدم تاثیر معنی‎داری بر میزان Menthol، Menthone و Menthofuran توصیه می‎شود. M3 10.29252/jmp.4.72.81 ER -