TY - JOUR JF - jmpir JO - J. Med. Plants VL - 10 IS - 40 PY - 2011 Y1 - 2011/12/01 TI - Effect of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on the Growth of Listeria momocytogenes in Salted Fish TT - اثر اسانس آویشن شیرازی بر رفتار لیستریا منوسایتوژنز (Listeria momocytogenes) در ماهی شور N2 - مقدمه: گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) از دسته گیاهان دارویی بوده و بررسی اثرات ضدمیکروبی آن در مواد غذایی ضروری به نظر می‌رسد. هدف‌: بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی بر رشد باکتری لیستریا منوسایتوژنز در ماهی شور در دمای 10 درجه سانتی‌گراد بود. روش‌ بررسی: فیله‌های ماهی کپور نقره‌ای به وزن 25 گرم تهیه و در معرض اشعه گاما به میزان 5 کیلوگری قرار گرفتند. پس از انتقال فیله‌ها به آزمایشگاه، فیله‌ها در غلظت 4 درصد آب نمک و غلظت‌های متفاوت اسانس آویشن شیرازی (‌0‌، 045/0‌، 135/0‌، 405/0‌، 810/0 ‌درصد‌) و 2/0 درصد آگارآگار و 1 درصد لیسیتین به مدت 2 ± 24 ساعت و در دمای 5 درجه سانتی‌گراد نگهداشته شدند. سپس به فیله‌های 25 گرمی به نحوی که در هر گرم از فیله‌ها 103 ×1 ‌باکتری لیستریا منوسایتوژنز باشد، باکتری تلقیح شد. فیله‌های تلقیح شده در دمای10 درجه سانتی‌گراد گرمخانه‌گذاری و شمارش باکتری در روزهای صفر‌، 1‌، 2‌، 3‌، 6‌، 9‌، 12‌، 15، 18 و 21 صورت گرفت. نتایج‌: اسانس مورد مطالعه دارای اثری معنی‌دار در ممانعت از رشد لیستریا منوسایتوژنز در ماهی شور در طول نگهداری بود. با افزایش‌ غلظت تا 405/0 درصد این اثر بازدارندگی به طور معنی‌دار افزایش پیدا کرد (05/0 p<‌) ولی بین غلظت 405/0 و 810/0 درصد اختلاف معنی‌داری در ممانعت از رشد مشاهده نشد (05/0 p>). بررسی‌های ارگانولپتیک نشان داد که اسانس تا غلظت 405/0 سبب بهبود طعم ماهی شد. نتیجه‌گیری‌: اسانس آویشن شیرازی می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ماهی شور مدنظر قرار گیرد. SP - 89 EP - 96 AU - Ekhtiarzadeh, H AU - Akhondzadeh Basti, A AU - Misaghi, A AU - Ebrahimzadeh Mousavi, H AU - Bokaee, S AU - Taherkhani, P AU - Abbaszadeh, S AU - Khanjari, A AU - nemati, gh AU - Sadeghi, S AD - Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran KW - < KW - i> KW - Zataria multiflora< KW - /i> KW - Boiss KW - < KW - i> KW - Listeria momocytogenes< KW - /i> KW - Salted fish KW - Essential oil UR - http://jmp.ir/article-1-185-fa.html ER -