RT - Journal Article T1 - The Effect of Saffron Supplementation of Antioxidant Enzymes Activities During a Session Eccentric Exercise in Active Males JF - jmpir YR - 2014 JO - jmpir VO - 13 IS - 50 UR - http://jmp.ir/article-1-32-fa.html SP - 54 EP - 63 K1 - CAT K1 - Eccentric K1 - MDA K1 - Oxidative stress K1 - SOD K1 - Saffron AB - مقدمه: فعالیت بدنی و ورزش به علت افزایش روند اکسیداسیون سلولی موجب تولید رادیکال‌های آزاد و افزایشROS (گونه‌های فعال اکسیژن) می‌شود که این پدیده در دراز مدت تخریب بافتی را به همراه دارد. عدم تعادل بین تولید رادیکال‌های آزاد و سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی باعث ایجاد استرس اکسیداتیو می‌شود. به همین دلیل ورزشکاران و افراد فعال نیازمند مصرف مکمل‌های آنتی‌اکسیدانی می‌باشند. هدف: بر این اساس این مطالعه با هدف بررسی اثر مکمل زعفران بر آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی طی یک جلسه فعالیت برونگرا طراحی و اجرا شد. روش بررسی: در یک کارآزمایی نیمه تجربی، 21 مرد فعال به ‌صورت هدفمند در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب و به‌ طور تصادفی در 3 گروه مکمل زعفران (7 نفر)، گروه مکمل ویتامین C به عنوان کنترل مثبت (7 نفر) و دارونما (7 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی‌ها به مدت 14 روز 100 میلی‌گرم زعفران‌، 100 میلی‌گرم دارونما و 1000 میلی‌گرم ویتامین C ‌را به شکل کپسول دریافت کردند. بعد از 14 روز مکمل‌گیری، آزمودنی‌ها با شدت 70 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی روی تردمیل با شیب منفی 10 درصد به مدت 45 دقیقه دویدند. 5 میلی‌لیتر خون قبل از دریافت مکمل، 14 روز پس از دریافت مکمل‌، بلافاصله و 60 دقیقه پس از فعالیت جهت ارزیابی مقادیر ‌MDA، SOD و CAT جمع‌آوری شد. نتایج: نتایج نشان داد مصرف مکمل زعفران باعث افزایش معنی‌داری فعالیت SOD شده‌، همچنین در گروه دارونما نسبت به دو گروه دیگر یک وهله فعالیت برونگرا افزایش برجسته در غلظت MDA را نشان داد، در حالی که در فعالیت آنزیم‌ کاتالاز تغییر معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه پیشنهاد می‌شود مکمل‌گیری با زعفران قبل از انجام فعالیت‌های برونگرا یک اقدام پیشگیرانه برای کاهش بروز فشار اکسیداتیو ناشی از فعالیت می‌باشد. LA eng UL http://jmp.ir/article-1-32-fa.html M3 ER -