TY - JOUR JF - jmpir JO - J. Med. Plants VL - 21 IS - 81 PY - 2022 Y1 - 2022/3/01 TI - Process optimization for green synthesis of iron nanoparticles by extract of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds TT - بهینه سازی فرآیند سنتز سبز نانوذرات آهن با استفاده از عصاره دانه شنبلیله N2 - مقدمه: سنتز سبز نانوذرات با استفاده از گیاهان مزایای مهمی نسبت به سایر سیستم‌های بیولوژیکی دارد. ترکیبات طبیعی موجود در عصاره‌های گیاهی می‌توانند یون‌های فلزی را در یک فرآیند تک مرحله‌ای به نانوذرات تبدیل کنند. دانه شنبلیله با ترکیبات مختلف و فعالیت آنتی‌اکسیدانی برای این فرآیند مناسب است. هدف: در این مطالعه، عملکرد عصاره دانه شنبلیله برای تولید نانوذرات آهن مورد ارزیابی قرار گرفت. روش بررسی: عصاره دانه شنبلیله با حلال آب مقطر در دمای محیط استخراج شد و از این عصاره آبی برای سنتز نانوذرات آهن استفاده شد. روش سطح پاسخ برای بهینه‌سازی تولید نانوذرات با در نظر گرفتن سه متغیر مستقل از جمله نسبت عصاره به یون فلزی (1/5 تا 6/5)، مدت زمان واکنش (30 تا 90 دقیقه) و دما (35 تا 65 درجه سانتی‌گراد) بکار برده شد. نتایج: مخلوط کردن عصاره دانه شنبلیله و محلول نمک آهن با نسبت حجم 1/5 در دمای 36/5 درجه سانتی‌گراد به مدت 90 دقیقه منجر به بهینه‌سازی تولید نانوذرات آهن با باریکترین توزیع شد. در شرایط بهینه، اندازه نانوذرات در محدوده 20 تا 40 نانومتر قرار داشت. نتیجه‌گیری: نانوذرات آهن با موفقیت بوسیله عصاره دانه شنبلیله سنتز شد. پارامترهای فیزیکی مانند مدت زمان واکنش، دمای آن و نسبت حجم مخلوط عصاره به محلول نمک آهن می‌توانند اندازه متوسط نانوذرات آهن را کنترل کنند. SP - 22 EP - 32 AU - Ghafarzadegan, Reza AU - Yaghoobi, Mahdi AU - Momtaz, Saeideh AU - Ashoory, Nasim AU - Ghiaci Yekta, Mona AU - Hajiaghaee, Reza AD - Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran KW - Extract KW - Fenugreek KW - Green synthesis KW - Iron KW - Nanoparticles KW - RSM UR - http://jmp.ir/article-1-3200-fa.html DO - 10.52547/jmp.21.81.22 ER -