TY - JOUR T1 - Application of Edible Coatings Incorporated Avishan-e Shirazi (Zataria multifora) Alcoholic Extract for Inhibition of Aspergillus flavus Growth on the Pistachio Kernel TT - به کارگیری پوشش خوراکی (Edible Coating) حاوی عصاره الکلی آویشن شیرازی (Zataria multifora) در جلوگیری از رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس بر روی مغز پسته JF - jmpir JO - jmpir VL - 8 IS - 30 UR - http://jmp.ir/article-1-366-fa.html Y1 - 2009 SP - 61 EP - 70 KW - Pistachio KW - Edible coatings KW - Avishan - e Shirazi (< KW - i> KW - Zataria multifora< KW - /i> KW - ) KW - Whey protein KW - < KW - i> KW - Aspergillus flavus< KW - /i> N2 - مقدمه: بسته‌بندی ضدمیکروبی نوعی بسته‌بندی فعال محسوب شده که توانایی بهبود و افزایش ماندگاری غذا را داشته و موجب سلامت میکروبی این مواد جهت مصرف‌کنندگان می‌شود. به منظور کنترل میکروارگانیسم‌های ناخواسته بر روی سطوح غذاها، می‌توان عوامل ضدمیکروبی فرار و غیر فرار را در ساختار پلیمر‌ها وارد نمود. افزودن عصاره‌های گیاهی و سایر عوامل ضدقارچی در ترکیب پوشش‌ها و فیلم‌های خوراکی به عنوان بسته‌بندی ضدمیکروبی، توانایی مهار رشد قارچی بر روی پسته و عدم تولید آفلاتوکسین را دارا می‌باشند. هدف: هدف از این تحقیق بررسی فعالیت ضدقارچی عصاره آویشن شیرازی بر علیه قارچ آسپرژیلوس فلاووس و امکان استفاده از آن در پوشش خوراکی بر پایه کنسانتره پروتئین آب پنیر در مغز پسته بوده است. روش بررسی: اثر ضد‌قارچی عصاره آویشن شیرازی با بررسی مهار رشد قارچ در سطح محیط کشت انجام شد. از طریق تاثیر عصاره به طور مستقیم (روش چاهک) و هم‌چنین استفاده از دیسک‌هایی که از فیلم‌های پروتئین آب پنیر و حاوی رقت‌های 25/0، 5/0، 75/0، 1، 25/1، 5/1 و 2 (میکرولیتر در 100 میلی‌لیتر محلول پوشش دهی) از عصاره تهیه شده بودند، اثرات ضد‌قارچی عصاره بررسی شد. جهت بررسی اثر عصاره بر روی آسپرژیلوس فلاووس در مغز پسته از مقادیر 100، 500، 1000، 1500، 2000 و 2500 ppm عصاره در ترکیب پوشش خوراکی مغز پسته استفاده شده و میزان مهار گسترش رشد دیسک تلقیح شده حاوی کشت 9 روزه قارچ بر روی پسته‌های پوشش دیده اندازه‌گیری شد. نتایج: در شرایط آزمایشگاهی حداقل غلظت مهاری رشد عصاره آویشن شیرازی بر روی آسپرژیلوس فلاووس 90 ppm از غلظت 30 درصد عصاره الکلی تعیین شد. عصاره الکلی آویشن شیرازی به مقدار 2500 ppm (غلظت 48 درصد) در ترکیب پوشش پروتئین آب پنیر در مغزپسته‌های سترون به طورکامل از رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس بر روی این مغز‌ها جلوگیری نمود. نتیجه‌گیری: با توجه به جنبه‌های اقتصادی اهمیت کنترل آلودگی به قارچ‌های مولد توکسین در مغز پسته، به کارگیری عصاره آویشن شیرازی در ترکیب پوشش‌های خوراکی برای کنترل رشد قارچ‌ها و در نهایت جلوگیری از تولید توکسین در غذا‌ها توصیه می‌شود. M3 ER -