TY - JOUR T1 - Epidemiological Survey of Poisoning by Plants and Mushrooms in Loghman–e- Hakim Hospital of Tehran, Iran, 2007 – 2013 TT - بررسی اپیدمیولوژیک موارد مسمومیت با گیاهان و قارچ‌ها در بیماران بستری بیمارستان لقمان حکیم تهران طی سال‌های 92 – 1386 JF - jmpir JO - jmpir VL - 18 IS - 70 UR - http://jmp.ir/article-1-2567-fa.html Y1 - 2019 SP - 110 EP - 121 KW - Emergency Treatment KW - Mushroom Poisoning KW - Poisoning KW - Toxic plants N2 - مقدمه: از آنجاکه در جوامع امروزی نه تنها نقش تغذیه‌ای گیاهان و قارچ‌ها بسیار پررنگ و اساسی است بلکه پایه اصلی بسیاری از داروها نیز گیاهان و فرآورده‌های گیاهی است، لذا یکی از مشکلات سم‌شناسان بالینی موارد مسمومیت با این فراورده‌ها می‌باشد. هدف: هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان شیوع، علائم، عوارض، درمان‌های مؤثر، نوع ماده مصرف شده، علت مصرف، محل تهیه، پراکنش جنسیتی و سنی مسمومیت با گیاهان و قارچ‌ها در بیماران بستری بیمارستان لقمان حکیم تهران می‌باشد. روش بررسی: این مطالعه به صورت گذشته‌نگر با تدوین پرسشنامه به بررسی بیماران بستری از آغاز سال 1386 تا پایان 1392 پرداخته است. نتایج: از 103 مورد بررسی شده مسمومیت با گیاهان و قارچ‌ها، 1/64 درصد مرد و 9/35 درصد زن بوده‌اند. میانگین سنی بیماران ۱۹/۲۱ ± ۵۱/۳۰ سال به دست‌ آمد. شایع‌ترین ماده‌ی مصرف شده داتوره (34 درصد) بوده است. از سوی دیگر قارچ‌ها در 8/5 درصد موارد مسمومیت دیده شدند. بیشترین محل تهیه گیاهان و قارچ‌ها از عطاری‌ها گزارش شد (18/27 درصد). علت مصرف در درجه اول تصادفی و در درجه دوم ایجاد سرخوشی بوده است. چهار بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شدند و سه بیمار نیز نیاز به انتوباسیون داشتند. میانگین مدت زمان بستری بیماران ۲۸/۱ ± ۶۴/۱ روز به دست آمد.90 درصد درمان‌های انجام شده، حمایتی بودند و 7/75 درصد از بیماران بدون هیچ‌گونه عارضه بالینی بهبود پیدا نمودند. نتیجه‌گیری: مسمومیت با گیاهان و قارچ‌ها از علل شایع مسمومیت و عمدتاً اتفاقی می‌باشند. در کودکان با الگوی مصرف اتفاقی و جوانان با الگوی سرخوشی بیشتر دیده می‌شود و عمدتاً با درمان‌های حمایتی و علامتی بهبود پیدا کرده‌اند. M3 10.29252/jmp.2.70.110 ER -