AU - Eidi, M AU - Soleimani, F AU - Ebrahimi, S TI - Hypolipidemic Effects of Allium porrum L. Leaves in Healthy and Streptozotocin-Induced Diabetic Mice PT - JOURNAL ARTICLE TA - jmpir JN - jmpir VO - 6 VI - 24 IP - 24 4099 - http://jmp.ir/article-1-571-fa.html 4100 - http://jmp.ir/article-1-571-fa.pdf SO - jmpir 24 AB  - مقدمه: در طب ایرانی شواهد بسیاری در مورد خواص درمانی تره خوراکی وجود دارد. این گیاه در درمان مشکلات هضم غذا، آتریواسکلروز، درد مفاصل، التهاب تنفسی و سنگ کلیه اثر دارد. اثر هیپولیپیدمیک این گیاه در خرگوش‌های دیابتی بررسی شده ولی اثر هیپوگلیسمیک آن هنوز مشخص نشده است. هدف: در پژوهش حاضر، اثر هیپوگلیسمیک عصاره اتانلی برگ گیاه تره خوراکی (Allium porrum L. Liliaceae) بر موش‌های آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شد. روش بررسی: حیوانات توسط تزریق درون‌صفاقی استرپتوزوتوسین (60 mg/kg, i.p.) دیابتی شدند. عصاره اتانلی گیاه در غلظت‌های 100، 200، 250 و 300 میلی‎گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 14 روز تیمار شدند. نمونه‎های خون از قلب حیوانات بعد از 14 روز جمع‎آوری شد. گروه‌های کنترل سالم و دیابتی نرمال سالین را به عنوان حلال عصاره‎ دریافت کردند. سطح گلوکز سرم به روش گلوکز اکسیداز و سطح انسولین سرم بروش رادیوایمونواسی اندازه‌گیری شدند. نتایج: نتایج نشان دادند که عصاره اتانلی برگ تره موجب کاهش گلوکز سرم در موش‌های دیابتی شده توسط استرپتوزوسین می‌گردد که این اثر در حیوانات سالم مشاهده نشد. هم‌چنین، عصاره اتانلی گیاه در غلظت 250 میلی‎گرم بر کیلوگرم موجب افزایش موثر سطح انسولین سرم در موش‌های دیابتی می‎شود. LD50 عصاره اتانلی گیاه 3500 میلی‌گرم بر کیلوگرم تعیین شد. نتیجه‌گیری: داده‎های تحقیق حاضر دلالت بر آن دارند که عصاره اتانلی برگ تره خوراکی دارای اثر هیپوگلیسمیک بر حیوانات دیابتی است و احتمالاً این اثر را با افزایش آزادسازی انسولین انجام می‎دهد. CP - IRAN IN - Department of Biology, Varamin Branch, Islamic Azad University, P.O.Box: 16535-617, Tehran, Iran Tel: (021) 77068793, Fax: (021) 77068794 LG - eng PB - jmpir PG - 85 PT - Research YR - 2007