%0 Journal Article %A Ranjzad, M %A Khayyami, M %A Asadi, A %T Measuring and Investigation of Omega 3 and 6 Fatty acids in Species of Linum ssp. %J Journal of Medicinal Plants %V 8 %N 32 %U http://jmp.ir/article-1-344-fa.html %R %D 2009 %K <, i>, Linum<, /i>, ssp., Oil, Linolenic acid, Linoleic acid, %X مقدمه: اسیدهای چرب لینولنیک اسید (امگا 3) و لینولئیک اسید (امگا 6) جزء اسیدهای چرب ضروری می‌باشند که بدن قادر به سنتز آنها نبوده و باید از طریق غذاهای مصرفی تامین شوند. علاوه بر این ویژگی‌های دارویی به ویژه ضدسرطانی این اسیدهای چرب چندین بار توسط محققین به اثبات رسیده است. هدف: این تحققیق با هدف تعیین میزان اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 گونه‌های وحشی و زراعی جنس کتان (L. nodiflorum L.، L. mucronatum Bertol.، L. bienne Mill.، L. austriacum L.، strictum L.، L. usitatissimum L.) انجام گرفت. روش بررسی: دانه‌ها به صورت محدود از مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان آذربایجان غربی تهیه و کشت شدند. برای استخراج و اندازه گیری چربی از روش Leiboritz و برای آنالیز اسیدهای چرب از کروماتوگرافی گازی استفاده شد. نتایج: میزان اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و امگا 6 در اغلب گونه‌های وحشی و زراعی مورد مطالعه جنس کتان بسیار بیشتر از (چندین برابر) مقدار این اسیدهای چرب حیاتی در دانه‌های روغنی رایج کشت شده نظیر کلزا و آفتابگردان بود، هم‌چنین میزان اسید چرب امگا 6 در همه گونه‌های وحشی مورد مطالعه جنس کتان بیشتر از میزان این اسید چرب ضروری در گونه زراعی کتان مشاهده شد. نتیجه‌گیری: در این بررسی برتری کمی و کیفی روغن کتان روغنی نسبت به روغن سایر دانه‌های روغنی به دلیل میزان قابل ملاحظه روغن و اسیدهای چرب امگا 3 آن به اثبات رسید که براساس تحقیقات بیوتکنولوژیکی و با استفاده از گونه‌های وحشی کتان می‌توان با افزایش میزان اسیدهای چرب امگا 6 روغن کتان روغنی بر کیفیت آن افزود. %> http://jmp.ir/article-1-344-fa.pdf %P 25-32 %& 25 %! %9 Research %L A-10-228-1 %+ Department of Biology, Faculty of Science, University of Urmia, Urmia %G eng %@ 2717-204X %[ 2009