TY - JOUR T1 - The Survey of Administration of Cherries Ethanolic Extract on the Serum Levels of Lipids of Diabetic Rats TT - بررسی عصاره اتانولی گیلاس در کاهش چربی‌های پلاسما در رت‌های دیابتی JF - jmpir JO - jmpir VL - 9 IS - 33 UR - http://jmp.ir/article-1-310-fa.html Y1 - 2010 SP - 41 EP - 48 KW - Diabetes mellitus KW - Cherries KW - Blood lipids KW - Diabetic Rats N2 - مقدمه: دیابت ملیتوس یکی از بیماری‌های متابولیکی سیستم آندوکرینی است که ناشی از نقص در ترشح انسولین، عمل انسولین و یا هر دو می‌باشد. نقص انسولین منجر به هیپرگلیسمی مزمن همراه با اختلال در متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروﺗﺌین می‌شود. اساس درمان دیابت، تجویز انسولین و بعضی ترکیبات شیمیایی کاهنده قندخون می‌باشد که با توجه به عوارض جانبی متعدد آن‌ها، استفاده از گیاهان دارویی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. گیلاس (خانواده رزاسه) دارای رنگیزه قدرتمند گیاهی به نام آنتوسیانین می‌باشد که موجب رنگ قرمز تیره در این میوه می‌شود و این ترکیبات یکی از غنی‌ترین منابع آنتی‌اکسیدانی هستند که قندخون، سطح انسولین، سطح کلسترول تام و تری گلیسرید را کاهش می‌دهند. هدف: این مطالعه به منظور تعیین اثرات هیپولیپیدمیک گیلاس در رت‌های دیابتی شده با آلوکسان می‌باشد. روش‌ بررسی: در این تحقیق اثر عصاره اتانولی سه گونه گیلاس بر میزان چربی‌های پلاسما در رت‌های دیابتی شده بررسی شد. برای این منظور از ٣٦ رت نر بالغ به وزن متوسط ٢٠٠ - ١٥٠ گرم در ٦ گروه ٦ تایی استفاده شد و بیماری دیابت با تزریق داخل صفاقی آلوکسان مونو هیدرات به میزان mg/kg 120 القا شد. عصاره با دوز mg/kg 200 به صورت خوراکی در رت‌های دیابتی شده در دوره تیمار ٤ هفته‌ای گاواژ شد. نتایج: نتایج به دست آمده کاهش معنی‌دار میزان تری‌گلیسرید، LDL را در رت‌های تیمار شده نسبت به گروه دیابتی نشان داد. با تجویز عصاره گیلاسی میزان HDL و کلسترول تام به طور معنی‌داری افزایش یافت. نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان داد استفاده از عصاره گیلاس دارای اثرات هیپولیپیدمیک است و در نتیجه عصاره این گیاه می‌تواند در کنترل و پیشگیری از عوارض دیابت موثر باشد. M3 ER -