TY - JOUR T1 - Comparative Evaluation of the Essential Oils Derived from Aromatic Waters of Three Thyme Species Cultivated in Semnan TT - ارزیابی مقایسه‎ای اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان JF - jmpir JO - jmpir VL - 18 IS - 69 UR - http://jmp.ir/article-1-2372-fa.html Y1 - 2019 SP - 175 EP - 184 KW - Thymus vulgaris KW - Thymus daenensis KW - Thymus kotschyanus KW - Essential oil KW - Aromatic water KW - GC/MS KW - Antioxidant N2 - مقدمه: جنس آویشن، گیاهانی چندساله و معطر بوده و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) می‎باشند. اسانس این گیاهان برای درمان التهاب‎های مخاط دهان و گلو، زکام و مشکلات تنفسی و نیز به عنوان آنتی‎اکسیدان و ضد‎عفونی‎کننده، استفاده می‎شود. هدف: هدف از این مطالعه، مقایسه‎ی ترکیبات شیمیایی اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان و نیز ارزیابی خاصیت آنتی‌اکسیدانی عرق و اسانس حاصل از عرق آنها بود. این سه گونه در ساخت عرق آویشن، در بازار ایران کاربرد دارند. روش بررسی: در این مطالعه اندام‎های هوایی سه گونه گیاه کاشته شده آویشن باغی، آویشن دنایی و آویشن کوهی، از مزرعه تحقیقاتی منابع طبیعی استان سمنان جمع‌آوری شدند. ابتدا عرق گیاهان خشک شده توسط روش تقطیر با آب‌، استخراج شد و سپس با استفاده از پنتان، روغن ‎فرار این عرقیات، جدا شده و بوسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیف‎سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس خاصیت آنتی‌اکسیدانی عرق و اسانس حاصل از عرق، به روش سنجش فعالیت روبش رادیکال DPPH مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج: تیمول ترکیب اصلی اسانس حاصل از عرق دو گونه آویشن‎ باغی و آویشن دنایی (به ترتیب با 36/38 درصد و 82/56 درصد) بود، در حالی که آلفا- ترپینیل استات با 06/31 درصد، ترکیب اصلی اسانس حاصل از عرق گیاه آویشن ‎کوهی بود. بیشترین فعالیت آنتی‎اکسیدانی در اسانس و عرق آویشن دنایی مشاهده شد. نتیجه‌گیری: ترکیبات شیمیایی اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن که در ساخت عرقیات موجود در بازار به کار می‎روند با یکدیگر متفاوت بوده و می‎تواند در اثربخشی عرق تأثیرگذار باشد. M3 ER -