@ARTICLE{Barzegar, author = {Shahsavari, N and Barzegar, M and Sahari, MA and Naghdi Badi, H and }, title = {An Investigation on the Antioxidant Activity of Essential Oil of Zataria multiflora Boiss. in Soy Bean Oil}, volume = {7}, number = {28}, abstract ={مقدمه: اخیراً به دلیل فعالیت آنتی‌رادیکالی شناخته‌شده‌ی ترکیبات گیاهی و مشتقات آن‌ها، توجه بسیار زیادی به افزودن آن‌ها به سامانه‌های غذایی و بیولوژیکی به عنوان آنتی‌اکسیدان شده است. هدف: هدف از این تحقیق، بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس گیاه آویشن شیرازی و کاربرد آن در روغن سویا به عنوان جایگزین آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی بود. روش بررسی: در این بررسی، اسانس گیاه با دستگاه GC/MS تجزیه و اجزای شیمیایی عمده‌ی آن شناسایی شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس در غلظت‌های مختلف با استفاده از دو روش رادیکال 2 و '2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (•DPPH) و بی‌رنگ شدن بتاکاروتن بررسی و با آنتی‌اکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس با اندازه‌گیری اعداد پراکسید (PV) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) در روغن سویا (آزمون آون) اندازه‌گیری شد. نتایج: نتایج نشان داد کارواکرول (08/26 درصد) و تیمول (23/17 درصد) ترکیبات فنلی عمده‌ی اسانس هستند. EC50 اسانس آویشن شیرازی mg/ml 04/0±22/2 تعیین شد، در حالی که این پارامتر برای BHT، mg/ml02/0 ± 58/0 بود. در روش بی‌رنگ شدن بتاکاروتن فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس در سطح 45/0 درصد، 72 درصد و برای BHT در سطح 01/0 درصد، 81 درصد تعیین شد. در آزمون آون، اسانس آویشن شیرازی در غلظت 1/0 درصد دارای اثر آنتی‌اکسیدانی معادل با BHA در غلظت 02/0 درصد در روغن سویا بود. نتیجه‌گیری: اسانس مورد آزمایش خاصیت آنتی‌اکسیدانی خوبی از خود نشان داد و پس از آزمایش‌های تکمیلی دیگر می‌تواند به‌ عنوان آنتی‌اکسیدان طبیعی در برخی مواد غذایی به کار رود. }, URL = {http://jmp.ir/article-1-409-fa.html}, eprint = {http://jmp.ir/article-1-409-fa.pdf}, journal = {Journal of Medicinal Plants}, doi = {}, year = {2008} }