AU - Gandomi Nasrabadi, H AU - Misaghi, A AU - Akhondzadeh basti, A AU - Khosravi, A AU - Bokaei, S AU - Abbasifar, A TI - Effects of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on Aspergillus flavus PT - JOURNAL ARTICLE TA - jmpir JN - jmpir VO - 7 VI - 27 IP - 27 4099 - http://jmp.ir/article-1-426-fa.html 4100 - http://jmp.ir/article-1-426-fa.pdf SO - jmpir 27 AB  - مقدمه: قارچ‌ها از عوامل مهم فساد مواد غذایی و تولید ترکیبات سمی به نام مایکوتوکسین‌ها هستند. عوارض جانبی ناشی از مصرف نگهدارنده‌های شیمیایی موجب متمرکز شدن تحقیقات روی استفاده از ترکیبات طبیعی به ویژه اسانس‌ها جهت جلوگیری از رشد قارچ‌ها شده است. اسانس‌ها ترکیبات طبیعی حاوی مخلوطی از اجزای ترپنیک بوده که دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی هستند. آویشن شیرازی یک گیاه بومی ایران بوده که اثرات مختلف از جمله اثر ضدمیکروبی و ضدصرع دارد. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی روی رشد، اسپورزایی و مورفولوژی آسپرژیلوس فلاووس است. روش بررسی: اسانس این گیاه به روش تقطیر با بخار تهیه و آنالیز اسانس توسط دستگاه گاز کروماتوگراف متصل به طیف نگار جرمی انجام شد. ارزیابی اثر اسانس بر رشد کپک به روش رقیق‌سازی آگار انجام شد. جهت بررسی میکروسکوپی ابتدا کپک در محیط آگار کشت داده شد و قطعات آگار با تتراکسید ازمیوم فیکس شده و به دنبال آن پوشش‌گذاری با طلا انجام و توسط میکروسکوپ الکترونی مشاهده شد. نتایج: تمام غلظت‌های مورد بررسی دارای اثر معنی‌داری بر رشد و اسپورزایی آسپرژیلوس فلاووس بودند (05/0 p<). میزان MIC و MFC به ترتیب 400 و 1000 پی پی ام به دست آمد. اثر اسانس بر اسپورزایی بیشتر از اثر بر رشد میسلیوم بود. در بررسی میکروسکوپ الکترونی، اسپورزایی شدید گروه کنترل در مقابل اسپورزایی اندک گروه تیمار مشاهده شد. هم‌چنین در گروه تیمار تغییرات مورفولوژی شامل چین‌خوردگی و فرورفتگی سطح و از بین رفتن شفافیت و یکنواختی سطح هیفا مشاهده شد. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این بررسی بیانگر اثرات بازدارندگی این اسانس روی کپک‌ها بوده و این اسانس را به عنوان جایگزینی به جای نگهدارنده‌های شیمیایی به صنعت غذایی معرفی می‌نماید. CP - IRAN IN - Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Azadi Street, Gharib Avenue, Tehran, Iran, P.O.Box: 14155-6453 Tel: 00982166923510, Fax: 00982166933222 LG - eng PB - jmpir PG - 45 PT - Review YR - 2008