TY - JOUR T1 - Capparis spinosa: a comparative study of raw and processed fruits TT - کبر: مقایسه میوه‌های خام و تدبیر شده JF - jmpir JO - jmpir VL - 19 IS - 73 UR - http://jmp.ir/article-1-2637-fa.html Y1 - 2020 SP - 91 EP - 99 KW - Capparis spinose KW - Caper KW - Processing KW - Vinegar N2 - مقدمه: میوه گیاه کبر در کشورهای مختلف برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها مصرف می‌شود. این میوه‌ها معمولاً به صورت تدبیر شده با سرکه مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی اثر تدبیر با سرکه بر بعضی از ترکیبات میوه گیاه و نیز برخی خواص بیولوژیک آن بوده است. روش بررسی: میوه‌های گیاه به صورت ترشی با استفاده از سرکه انگوری آماده‌سازی شدند. میزان ترکیبات فنلی و آلکالوئیدهای تام نمونه‌های خام و تدبیر شده به ترتیب با استفاده از روش فولین سیوکالتو و تیتراسیون اندازه‌گیری شدند. مقدار ترکیبات روتین، کوئرستین و آلفاتوکوفرول با استفاده از HPLC تعیین شد. اثر سایتوتوکسیک دو نمونه توسط روش MTT ارزیابی شد. خواص آنتی‌اکسیدانی میوه‌های خام و مدبر با روش DPPH و FRAP تعیین شدند و فینگرپرینت آنها نیز با روش TLC تهیه شد. نتایج: نتایج نشان دادند که میزان ترکیبات فنلی تام، آلکالوئیدها و کوئرستین در میوه‌های مدبر کاهش یافته ولی میزان ماده روتین بدون تغییر باقی مانده بود. اثرات آنتی‌اکسیدانی میوه‌ها طی عمل تدبیر افزایش یافته بود. میوه‌های خام و مدبر فاقد اثر سایتوتوکسیک روی رده‌های سلولی MCF-7, HepG-2 و MDBK تا غلظت 100 میکروگرم در میلی‌لیتر بودند. فینگرپرینت دو نمونه نیز تفاوت‌های آشکاری را با یکدیگر نشان داد که نشان‌دهنده تغییر ترکیبات ناشی از عمل تدبیر است. نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد تدبیر با سرکه طعم بد گیاه ناشی از آلکالوئیدها را کاسته و اثرات آنتی‌اکسیدانی را افزایش می‌دهد. بنابراین میوه‌های مدبر می‌تواند انتخاب مناسبی در درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند دیابت و هپاتیت با توجه به مصرف آن در طب سنتی باشد. M3 10.29252/jmp.1.73.91 ER -