Asgary S, Naderi G, Bashardoost N, Etminan Z. Antioxidant effect of the essential oil and extract of
Matricaria chamomilla L. on isolated rat hepatocytes. J. Med. Plants 2002; 1 (1) :69-76
URL:
http://jmp.ir/article-1-823-fa.html
عسگری صدیقه، نادری غلامعلی، بشردوست نصراله، اطمینان زهره. بررسی اثر آنتیاکسیدان اسانس و عصاره گیاه بابونه (
Matricaria chamomilla L.) بر سلولهای کبدی موش صحرایی. فصلنامه گياهان دارویی. 1380; 1 (1) :69-76
URL: http://jmp.ir/article-1-823-fa.html
1- استادیار فارماکوگنوزی، مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، Isfcarvasrc@hotmail.com
2- استادیار بیوشیمی، مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
3- دانشیار اپیدمیولوژی و آمار حیاتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
4- داروساز، مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده: (7295 مشاهده)
رادیکالهای آزاد مولکولهای فعال شدهای هستند که ممکن است منشا داخلی یا خارجی داشته باشند. یکی از مهمترین اثرات تخریبی رادیکالهای آزاد شروع پراکسیداسیون لیپید میباشد که به تخریب غشای سلول منجر میشود. پراکسیداسیون لیپید باعث اختلال در سازمانبندی غشا و تغییر فعالیت آنزیمهای وابسته به آن و پروتئینهای دیگر میشود که همراه با آزاد کردن رادیکالهای هیدروپراکسیل وآلکوپراکسیل بهصورت بالقوه برای سلول مضر میباشد. در این پروژه خواص آنتیاکسیدان اسانس و عصاره گیاه بابونه و اسانس خالص آزولن مورد بررسی قرار گرفتند. جهت القا پراکسیداسیون لیپید در سلولهای کبدی از ترشیوبوتیل هیدروپراکساید (t-BH) استفاده شد و غلظتهای مختلفی از اسانس و عصاره مورد نظر در مجاورت آنها قرار گرفتند. سپس میزان مالون دی آلدیید (MDA) تولید شده با روش اسپکتروفتومتریک در طول موج nm535 اندازهگیری شد. کاهش تولید MDA نشان دهنده مهار پراکسیداسیون لیپید و خاصیت آنتیاکسیدان میباشد. فعالیت آنزیمهای لاکتات دهیدروژناز (LDH) و آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، نیز در مجاورت ترکیبات فوق مورد سنجش قرار گرفتند. این آنزیمها به عنوان شاخصهای تعیین میزان پراکسیداسیون لیپید هستند و کاهش فعالیت آنها نمادی از قدرت مهاری این ترکیبات بر پراکسیداسیون لیپید میباشد. میزان مهار در بالاترین غلظت به کار رفته شده در مورد اسانس بابونه µl/ml) 10( 58 درصد، آزولن µg/ml) 50( 4/35 درصد و عصاره بابونه µg/ml) 50( 16 درصد بودند. خاصیت آنتیاکسیدان با افزایش غلظت افزایش داشت. نتایج حاصل از اندازهگیری تولید MDA و فعالیت آنزیمهای AST و LDH ارتباط مستقیمی با یکدیگر داشتند. نتایج حاصل بیانگر اثر آنتیاکسیدان گیاه بابونه میباشد و بنابراین میتوان با انجام تحقیقات گسترده به روش درونتنی (in vivo) از این گیاه به منظور پیشگیری و یا درمان بیماریهای مختلف که پاتوژنز آنها فعال شدن رادیکالهای آزاد میباشد و یا همچنین به عنوان ماده افزودنی در صنایع غذایی استفاده نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1380/2/25 | پذیرش: 1380/12/4 | انتشار: 1380/12/24