Chalabian F, Majd A. Research of change of tropane alkaloids quantities in different stages of growth of
Hyoscyamus reticulatus L. in natural condition and assessment of suger and elements changes on biosynthesis of these alkaloids in In vitro. J. Med. Plants 2004; 3 (10) :39-46
URL:
http://jmp.ir/article-1-745-fa.html
چلبیان فیروزه، مجد احمد. بررسی تغییر میزان آلکالوییدهای تروپان در مراحل مختلف رشد گیاه
Hyoscyamus reticulatus L. در شرایط طبیعی و تاثیر تغییر عناصر و قند بر بیوسنتز این آلکالوییدها در کشت بافت آن. فصلنامه گياهان دارویی. 1383; 3 (10) :39-46
URL: http://jmp.ir/article-1-745-fa.html
1- استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، chalabian1969@ yahoo.com
2- استاد گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه تربیت معلم تهران
چکیده: (6397 مشاهده)
گیاه Hyoscyamus reticulatus L. از تیره سیبزمینی (Solanaceae) گیاهی دارویی است که از نظر وجود آلکالوییدهای تروپان اهمیت بهسزایی دارد. در این پژوهش وجود آلکالوییدهای تروپان در مراحل مختلف رشد در گیاه H. reticulates L. با استفاده از دستگاه HPLC مورد بررسی قرار گرفت. قسمتهای مختلفی از گیاه در مرحله رشد رویشی (ریشه و برگ)، در زمان دو برگی، پنج برگی و ده برگی، در مرحله پیش گلدهی (ریشه، ساقه و برگ)، در مرحله اوج گلدهی (ریشه، ساقه، برگ و گل) و مرحله میوهدهی (ریشه، ساقه، برگ و بذر) برداشت شد و مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که در اندام ریشه، بیشترین مقدار هیوسیامین و اسکوپولامین در مرحله رویشی با ده برگ روزتی وجود دارد. در ساقه، بیشترین مقدار آلکالوییدهای تروپان در مرحله اوج ابتدای گلدهی است. در اندام برگ، بیشترین مقدار هیوسیامین و اسکوپولامین در مرحله گلدهی میباشد. در مرحله زایشی، گل، بیشترین مقدار اسکوپولامین و هیوسیامین را دارد. در مرحله میوهدهی، دانههای سبز و نارس نسبت به دانههای بالغ و قهوهای رنگ، مقدار بیشتری هیوسیامین و اسکوپولامین دارند. در کلیه مراحل بررسی شده، میزان تولید هیوسیامین بیشتر از اسکوپولامین است. کشت در شیشه گیاه H. reticulates L. در محیط کشت پایه B5 دارای 2 میلیگرم در لیترNAA و 1 میلیگرم در لیتر6- BAP انجام شد. مقدار ساکارز، کلسیم، نیترات و فسفات بر میزان تولید آلکالوییدهای تروپان مورد آزمایش قرار گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بيوتكنولوژی دریافت: 1381/9/19 | پذیرش: 1383/2/1 | انتشار: 1383/3/29