:: دوره 2، شماره 14 - ( 3-1384 ) ::
جلد 2 شماره 14 صفحات 7-11 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی ترکیبات روغن فرار گیاه Zeravschania membranacea و مقایسه آن با اسانس گیاه Z. pastinacifolia
نرگس یاسا *1، رضوان گلستانی2، غلامرضا بخشی خانیکی3
1- استاديار استادیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، yasa@sina.tums.ac.ir
2- كارشناس ارشد دانشگاه پيام نور کارشناس ارشد دانشگاه پیام نور
3- استاديار استادیار، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور
چکیده:   (2991 مشاهده)
مقدمه: اسانس‌ها مواد طبیعی موجود در گیاهان هستند که مواد تشکیل‌دهنده آنها به عواملی چون ژنتیک، آب و هوا و زیستگاه و غیره وابستگی دارد. گیاهان خانواده چتریان از نظر وجود اسانس غنی می‌باشند که به دلیل تنوع و تفاوت اثرات خود در پزشکی سنتی و جدید مصرف دارند. هدف: مقایسه اسانس دو گیاه بومی ایران از جنس Zeravschania می‌باشد. روش تحقیق: گیاهZeravschania membranacea (Boiss.) M. Pimenov در تیرماه سال 1382 جمع‌آوری شده و اسانس قسمت‌های هوایی آن به روش تقطیر با آب تهیه گردید (v/w 1/0%) که به رنگ زرد و با بوی قوی می‌باشد. یافته‌ها: در تجزیه اسانس به وسیله GC-MS، 35 ترکیب از 40 جسم، که 25/83 درصد اسانس را تشکیل می‌دهد شناسایی شد که میزان مونوترپن‌های آن 64/44 درصد است (19/15 درصد مونوترپن‌های اکسیژن‌دار و 45/29 درصد مونوترپن‌های هیدروکربنی). میزان سزکویی‌ترپن‌ها 7 درصد، فنیل پروپانوییدها 8/7 درصد و ترکیبات غیر ترپنی اسانس به میزان 81/22 درصد است. بیشترین مواد موجود در اسانس، آلفا ترپینیل استات (6/6 درصد)، کارواکرول (95/5 درصد)، تیمول (76/4 درصد)، آلفا اسیمن وای (08/4 درصد)، بتا بیسابولن (24/3 درصد)، ترانس متیل ایزو اوژنول (74/7 درصد) و تیموهیدروکینون دی متیل اتر (7/16 درصد) می‌باشند. نتیجه‌گیری: به دلیل رویش Z. membranacea در تپه‌های شنی و Z. pastinacifolia در شیب‌های آهکی و صخره‌ای محتویات اسانس دو گیاه تا اندازه‌های متفاوت می‌باشند.
واژه‌های کلیدی: Zeravschania pastinacifolia، Zeravschania menbranace، اسانس، چتریان
متن کامل [PDF 116 kb]   (750 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكوگنوزي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۷



XML   English Abstract   Print


دوره 2، شماره 14 - ( 3-1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها