[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 16 - ( 9-1384 ) ::
جلد 4 شماره 16 صفحات 22-28 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه کاه‌مکی [Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor.] در دو نمونه رویشگاهی و زراعی
محمد‌حسین میرجلیلی* 1، علی سنبلی2، پیمان صالحی3، علی سرخوش4
1- عضو هيأت علمی 1- عضو هیأت علمی گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی و دانشجوی دکتری علوم باغبانی- فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، دانشگاه تهران ، m-mirjalili@sbu.ac.ir
2- مربی 2- مربی، گروه بیولوژی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
3- استاد 3- استاد، گروه فیتوشیمی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
4- دانشجوی کارشناسی ارشد 4- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکده باغبانی و گیاه‌پزشکی، دانشگاه تهران
چکیده:   (3767 مشاهده)
مقدمه: گیاه علفی کاه‌مکی1 به عنوان یکی از گندمیان معطر در بخش‌هایی از نواحی گرمسیری جنوب ایران به صورت خودرو پراکنش دارد. از اسانس گونه‌های مختلف Cymbopogon در طیف وسیعی از صنایع دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی استفاده می‌شوند. هدف: مطالعه تغییرات کمی و کیفی اسانس گونه مذکور در شرایط مزرعه و رویشگاه طبیعی روش بررسی: طی این تحقیق در سال 1382 اندام هوایی و ریزوم‌های این گیاه از رویشگاه طبیعی آن در استان هرمزگان جمع‌آوری و برای مطالعه به پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی انتقال یافت. پس از کاشت ریزوم‌ها در یک کرت آزمایشی و برداشت اندام هوایی آنها در مرحله گل‌دهی کامل، اسانس آنها مشابه نمونه رویشگاهی به روش تقطیر با آب استخراج گردید. نوع ترکیب‌ها به همراه مقادیر آنها بوسیله روش‌های گازکروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگرافی کوپل شده با طیف سنج جرمی (GC-MS) تعیین و مورد مقایسه توصیفی قرار گرفت. یافته‌ها: بازده اسانس این گونه به ترتیب 9/0 و 2/1 درصد حجمی به وزنی برای نمونه رویشگاهی و زراعی محاسبه گردید. در اسانس دو نمونه رویشگاهی و زراعی به ترتیب تعداد 40 و 33 ترکیب شناسایی شدند. ترکیب‌های piperitone (9/48 درصد و 7/56 درصد)،‌‌ α-terpinene (8/13 درصد و 2/14 درصد)، limonene (3/6 درصد و 5/7 درصد) و elemol (8/3 درصد و 4 درصد) به ترتیب برای نمونه رویشگاهی و زراعی بالاترین مقدار را دارا بودند. نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که ترکیب‌های غالب در اسانس نمونه زراعی نسبت به نمونه رویشگاهی از نظر کمی افزایش یافته است در حالی که برخی از ترکیب‌ها در اسانس نمونه زراعی کاهش یافته یا حذف شده‌اند.
واژه‌های کلیدی: کاه‌مکی، گندمیان معطر، تقطیر با آب، ترکیب‌های اسانس، شرایط مزرعه‌ای، پیپریتون
متن کامل [PDF 241 kb]   (962 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirjalili M, Sonboli A, Salehi P, Sarkhosh A. Essential oil analysis wild and cultivated of Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor. in Iran. JMP. 2005; 4 (16) :22-28
URL: http://jmp.ir/article-1-685-fa.html

میرجلیلی محمد‌حسین، سنبلی علی، صالحی پیمان، سرخوش علی. مقایسه تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه کاه‌مکی [Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor.] در دو نمونه رویشگاهی و زراعی. فصلنامه گياهان دارويي. 1384; 4 (16) :22-28

URL: http://jmp.ir/article-1-685-fa.html



دوره 4، شماره 16 - ( 9-1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742