[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 17 - ( 12-1384 ) ::
جلد 1 شماره 17 صفحات 7-15 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاهان آویشن (Thymus vulgaris L.) و ترخون (Artemisia dracunculus L.) در اندام‌های خشک و تر گیاه
داراب یزدانی* 1، سحر شهنازی2، امیرحسین جمشیدی3، شمسعلی رضازاده4، فراز مجاب5
1- استاديار 1- استادیار پژوهش کشاورزی و عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، yazdani@imp.ac.ir
2- مربي پژوهش كشاورزي 2- مربی پژوهش کشاورزی و عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
3- دكتراي تخصصي فارماكوگنوزي 3- دکترای تخصصی فارماکوگنوزی، عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
4- دكتراي تخصصي شيمي دارويي 4- دکترای تخصصی شیمی دارویی و عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
5- دانشيار 5- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده:   (3034 مشاهده)
مقدمه: گیاه آویشن (Thymus vulgaris L.) متعلق به خانواده Lamiaceae می‌باشد که در ایران 14 گونه معطر و چند ساله دارد. گیاه ترخون نیز با نام علمی Artemisia dracunculus L. متعلق به خانواده Asteraceae است که در ایران 34 گونه علفی و چندساله دارد. این دو گونه به صورت خودرو در ایران وجود نداشته بلکه به صورت کاشته شده و زراعی وجود دارند. با توجه به کاربرد وسیع اسانس این دو گونه در صنایع مختلف، تاثیر میزان رطوبت گیاه در هنگام اسانس‌گیری بر روی راندمان تولید اسانس و اجزای آن از اهمیت خاصی برخوردار می‌باشد. هدف: بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس دو گونه مذکور در اندام‌های خشک و تر گیاه روش بررسی: در این تحقیق سرشاخه‌های هوایی آویشن و ترخون جمع‌آوری گردید و استخراج اسانس آنها با استفاده از دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب انجام گرفت. سپس عملکرد اسانس و اجزای اسانس‌های به دست آمده با استفاده از دستگاه GC/MS تعیین شد. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که در گیاه ترخون در مقایسه گیاه تازه با گیاه خشک شده در دمای 35 درجه سانتی‌گراد تفاوت چندانی در میزان و اجزای اسانس دیده نمی‌شود ولی در مورد گیاه آویشن خشک کردن گیاه در دمای 35 درجه سانتی‌گراد موجب کاهش میزان اسانس و ترکیبات اصلی می‌گردد. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که برای تهیه اسانس گیاه ترخون می‌توان از گیاه تازه و یا خشک شده در دمای محیط استفاده نمود اما برای تهیه اسانس گیاه آویشن بهتر است از گیاه به صورت تازه استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: آویشن، ترخون، اسانس، گیاه خشک
متن کامل [PDF 209 kb]   (1430 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yazdani D, Shahnazi S, Jamshidi A, Rezazadeh S, Mojab F. Study on variation of essential oil quality and quantity in dry and fresh herb of Thyme and Tarragon. JMP. 2006; 1 (17) :7-15
URL: http://jmp.ir/article-1-675-fa.html

یزدانی داراب، شهنازی سحر، جمشیدی امیرحسین، رضازاده شمسعلی، مجاب فراز. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاهان آویشن (Thymus vulgaris L.) و ترخون (Artemisia dracunculus L.) در اندام‌های خشک و تر گیاه. فصلنامه گياهان دارويي. 1384; 1 (17) :7-15

URL: http://jmp.ir/article-1-675-fa.html



دوره 1، شماره 17 - ( 12-1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742