[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 3، شماره 19 - ( 6-1385 ) ::
جلد 3 شماره 19 صفحات 29-33 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات عصاره روغنی سیاه‌دانه (Nigella sativa L.) بر باکتری استافیلوکوکوس طلایی استاندارد و مقایسه اثر آن با آنتی‏بیوتیک‏های سفتازیدیم، سفوروکسیم، سفاکلور و سفاماندول
محمد نیاکان* 1، سیدروح‏الله میری2، محسن ناصری3، مهرداد کریمی2، صادق منصوری4
1- استادیار، گروه میکروب‏شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد ، Niakan@shahed.ac.ir
2- دانش‌آموخته، پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد
3- استادیار، گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد
4- کارشناس، گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد
چکیده:   (2562 مشاهده)
مقدمه: استفاده از اثرات ضدمیکروبی گیاهان دارویی از گذشته‌های دور موردنظر بوده است. تحقیقات اخیر نیز در این زمینه نشانگر اهمیت و کاربرد این‌گونه گیاهان است. در مورد سیاه‌دانه نیز گزارش‌هایی مبنی بر تاثیر ضدمیکروبی وجود دارد. هدف: در این مطالعه تاثیر ضدمیکروبی روغن دانه‌های سیاه‌دانه علیه دو گونه از باکتری‌های استافیلوکوکوس طلایی مورد آزمایش و سنجش قرار گرفته و پس از تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) آن، با برخی از آنتی‌بیوتیک‌های اختصاصی مقایسه شده است. روش بررسی: در این بررسی از سیاه‌دانه تحت شرایط فشار در سرما عصاره روغنی تهیه گردید، سپس دوسویه استاندارد باکتری استافیلوکوکوس طلایی (2572، 1112 ATCC) فعال و در محیط کشت تریپتی‌کیس سوی بروث، رقت استاندارد (MF 5/0) آماده شد. از عصاره روغنی سیاه‌دانه (رقت 5/0، 25/0، 06/0، 03/0 درصد) سوسپانسیون میکروبی تهیه و مدت 24 ساعت در 35 درجه سانتی‌گراد انکوباسیون شده و نتایج ثبت گردید. جهت سنجش حساسیت میکروارگانسیم‌ها از دیسک‌های حاوی 30 میکروگرم آنتی‌بیوتیک (ساخت شرکت دیفکو) و روش انتشار دیسک (کربی- بائر) استفاده و با تاثیر عصاره روغنی مقایسه شد. یافته‌ها: تاثیر عصاره روغنی سیاه‌دانه در رقت‌ 16/1 برابر MIC باکتری استافیلوکوکوس طلایی (2572) و در رقت 10/1 معادل MIC سویه (1112) بود. میزان اثر عصاره خالص و رقت‌های 125/0 و 26/0 با حساسیت باکتری‌ها نسبت به دیسک‌های آنتی‌بیوتیک به کار رفته برابری داشت. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج حاصله از این مطالعه و برخی از بررسی‌های مشابه با سایر باکتری‌ها، به نظر می‌رسد عصاره روغنی سیاه‌دانه اثر ضداستافیلوکوکی مناسبی داشته و با تاثیر آنتی‌بیوتیک‌های سفتازیدیم، سفوروکسیم، سفاکلور و سفاماندول در شرایط آزمایشگاهی قابل مقایسه است. با انجام بررسی‌های تجربی بیشتر می‌توان از تاثیر ضدمیکروبی عصاره روغنی سیاه‌دانه در کنترل و درمان عفونت‌های باکتریایی استافیلوکوکوس استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: سیاه‌دانه، آنتی‌بیوتیک‌ها، عصاره روغنی، استافیلوکوکوس طلایی
متن کامل [PDF 126 kb]   (689 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

In Vitro Anti-Staphylococcus aureus Activity of Nigella sativa L. Seed Oil Extract, Compared with CXM, CEC, MAN and CAZ Antibiotics. JMP. 2006; 3 (19) :29-33
URL: http://jmp.ir/article-1-661-fa.html

نیاکان محمد، میری سیدروح‏الله، ناصری محسن، کریمی مهرداد، منصوری صادق. اثرات عصاره روغنی سیاه‌دانه (Nigella sativa L.) بر باکتری استافیلوکوکوس طلایی استاندارد و مقایسه اثر آن با آنتی‏بیوتیک‏های سفتازیدیم، سفوروکسیم، سفاکلور و سفاماندول. فصلنامه گياهان دارويي. 1385; 3 (19) :29-33

URL: http://jmp.ir/article-1-661-fa.html



دوره 3، شماره 19 - ( 6-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3790