1- دانشجوی دکتری تخصصی و مربی، گروه فیریولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان ، miladi331@yahoo.com
2- دانشیار، گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
3- استاد، گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
4- پزشک و مربی، گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
5- مربی، گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
6- داروساز و مربی، گروه فارماکولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
7- کارشناس آزمایشگاه، مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
چکیده: (5653 مشاهده)
مقدمه: خرفه (Portulaca oleracea L.) گیاهی است که در بخشهای مختلف ایران به وفور میروید. در بررسیهای قبلی خواص ضدتشنجی و ضددردی با عصاره هیدروالکلی آن گزارش گردیده است. هدف: در این بررسی اثر ضداضطرابی عصاره آبی جوشانده تخم خرفه با دوزهای مختلف در موش سوری ارزیابی شد. روش بررسی: در این مطالعه از 40 سر موش سوری نر به وزن 30- 25 گرم استفاده شد. حیوانات به سه گروه دهتایی آزمایش و یک گروه دهتایی کنترل تقسیم شدند. سپس به گروههای آزمایش سه دوز عصاره 25، 50، 75 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن و در گروه کنترل نرمال سالین (10 میلیلیتر بر کیلوگرم) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. سپس موشها در جهت افزایش فعالیت حرکتی و حس کنجکاوی به مدت 5 دقیقه دریک جعبه با دیوارههای مشکی قرار داده شدند و پس از آن در فواصل زمانی تنظیم شده به ماز بعلاوهای مرتفع منتقل گردیدند و به مدت 5 دقیقه شاخصهای استاندارد ارزیابی اضطراب (تعداد ورود و مدت زمان سپری کردن در بازوی باز) از طریق مشاهده در آنها بررسی و ثبت گردید. نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که هر سه دوز عصاره خرفه به صورت معنیداری موجب افزایش تعداد ورود و مدت زمان سپری شده بر روی بازوی باز گردید. (000/0 p=) نتیجهگیری: یافتههای فوق نشان میدهد که عصاره خرفه در هر سه دوز اثر ضداضطرابی داشته که وابسته به دوز نیست.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1383/9/9 | پذیرش: 1385/1/19 | انتشار: 1385/9/30