سال 5، شماره 19 - ( 6-1385 )                   سال 5 شماره 19 صفحات 22-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
2- دانشیار، گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، tzahraei2000@yahoo.com
3- استادیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
4- دانش‌آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
چکیده:   (44621 مشاهده)
مقدمه: ورم پستان به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی بسیار مهم عامل بیشترین ضرر اقتصادی و مصرف وسیع آنتی‌بیوتیک‌ها در گاوداری‌های شیری است. اگرچه درمان آنتی‌بیوتیکی معمولاً برای کنترل ورم حاد پستان به کار می‌رود اما به علت گسترش مقاومت‌های دارویی و باقیمانده آنها در شیر و گوشت، محققین در جستجوی مواد جدید ضدمیکروبی و محرک‌های ایمنی جهت جایگزینی هستند. هدف: هدف بررسی، ارزیابی کرم گیاهی حاوی اسانس نعناع به عنوان عامل تقویت‌کننده درمان آنتی‌بیوتیکی ورم حاد پستان گاوهای هلشتاین بود. روش بررسی: در یک گله گاو شیری بزرگ، 120 گاو مبتلا به ورم پستان به 3 گروه (A,B,C) تقسیم و با درمان آنتی‌بیوتیکی معمول آن گاوداری درمان گردید. کرم گیاهی حاوی اسانس نعناع، فنیل بوتازون و کرم نرم‌کننده به ترتیب روی سطح پستان گاوهای 3 گروه مالیده شد. قبل از درمان، نمونه‌های شیر روی محیط‌های کشت مناسب کشت داده شد. جنس باکتری‌های جدا شده از نظر میکروسکوپی و نتایج واکنش‌های بیوشیمیایی تعیین گردید. نتایج معاینه پستان و شیر روزانه تا بهبودی و موارد عود بیماری تا 30 روز ثبت ‌شد. یافته‌ها: مجموعاً 5/72 درصد کشت‌ها مثبت و 5/27 درصد منفی بود باکتری‌های اشریشیا (46 نمونه)، استافیلوکوکوس (19 مورد) باسیلوس (12 مورد)، استرپتوکوکوس (3 مورد)، کلبسیلا (4 مورد)، کورینه باکتریوم (3 مورد)، به ترتیب از 38، 16، 10، 5/2، 5/3 و 5/2 درصد کشت‌ها جدا گردید. دوره بهبودی (زمان طبیعی شدن شیر و پستان) به ترتیب 7/26، 9/26 و9/44 در سه گروه A، B و C بود. درصد موارد عود نیز در سه گروه به ترتیب 5/32، 5/37 و 45 درصد بود. نتیجه‌گیری: در کل با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که کرم گیاهی حاوی اسانس نعناع نسبت به فنیل بوتازون و کرم نرم‌کننده دام کرم اثر حمایتی بیشتری در درمان ورم پستان گاوهای مبتلا دارد. همین‌طور این کرم گیاهی دوره درمان، زمان دور ریختن شیر و عود بیماری را به مقدار قابل توجهی نسبت به گروه کنترل کاهش می‌دهد.
متن کامل [PDF 153 kb]   (4158 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گياهان دارویی
دریافت: 1383/8/12 | پذیرش: 1384/3/10 | انتشار: 1385/9/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.