[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 20 - ( 9-1385 ) ::
جلد 4 شماره 20 صفحات 36-41 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه آوندول (Smyrnium cordifolium Boiss.) در پنج منطقه رویشی استان لرستان
اکبر اسماعیلی1، حمزه امیری 2
1- استاديار استادیار، گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
2- مربي مربی، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه لرستان ، Amiri_h_lu@yahoo.com
چکیده:   (3051 مشاهده)
مقدمه: آوندول گیاهی است از خانواده جعفری که در نواحی غرب و جنوب غرب ایران به صورت وحشی می‌روید و در این مناطق این گیاه دارای استفاده‌های متعدد غذایی و دارویی است. هدف: شناسایی مواد تشکیل‌دهنده اسانس گیاه S. cordifolium رشد یافته در مناطق مختلف استان لرستان و بررسی تاثیر عوامل محیطی بر آن. روش بررسی: گیاه مذکور از پنج منطقه مختلف استان لرستان جهت بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس جمع‌آوری گردید. گیاهان جمع‌آوری شده پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با آب اسانس‌گیری شدند. اسانس‌ها جهت تجزیه و شناسایی مواد متشکله آن به دستگاه‌های GC و GC/MS تزریق شدند. نتایج: بازده اسانس مناطق مختلف بین %v/w 07/0 تا %v/w55/0 متغیر بود. بیشترین مقدار اسانس مربوط به منطقه پلدختر و کمترین مقدار مربوط به منطقه الیگودرز بود در اسانس این گیاه در مجموع 18 ترکیب شناسایی گردید. در اسانس مناطق مختلف دو سزکویی‌ترپن اکسیژنه Curzerene و Curzerenone بیشترین مقادیر را دارا هستند. از ترکیبات مشترک و شاخص این گیاه در مناطق مختلف می‌توان Germacrene-D، Isopimarol، Phyllocladanal را نام برد. در مناطق کوهدشت و خرم‌آباد Curzerene به ترتیب با 4/39 و 2/34 درصد و در مناطق پلدختر، نورآباد و الیگودرز Curzerenone به ترتیب با 4/49‌، 8/33 و 6/35 درصد ترکیبات اصلی اسانس را تشکیل می‌دهند. Germacrene-D از سزکویی‌ترپن‌های موجود در این گیاه است که در اسانس مناطق الیگودرز و نورآباد در مقدار قابل توجه وجود دارد. نتیجه‌گیری: ترکیبات شناسایی شده موجود در اسانس نواحی مختلف از نظر کمی و کیفی تفاوت‌ها و شباهت‌هایی را با هم نشان می‌دهند. آنالیزهای GC/MS نشان داد که در مناطق مختلف ترکیبات سزکویی‌ترپنی عمده‌ترین ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس گیاه آوندول محسوب می‌شوند. ترکیبات مونوترپنی آلفا - پینن و بتا - پینن فقط در نمونه‌های نورآباد و الیگودرز با اقلیم سرد مشاهده می‌شوند.
واژه‌های کلیدی: اسانس، Smyrnium cordifolium، لرستان، Curzerene، Curzerenone
متن کامل [PDF 183 kb]   (922 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست شناسي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۵ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmaili A, Amiri H. The Study of Quantitative and Qualitative Changes of Essential Oil from Smyrnium cordifolium Boiss. in Lorestan Province. JMP. 2006; 4 (20) :36-41
URL: http://jmp.ir/article-1-652-fa.html

اسماعیلی اکبر، امیری حمزه. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه آوندول (Smyrnium cordifolium Boiss.) در پنج منطقه رویشی استان لرستان. فصلنامه گياهان دارويي. 1385; 4 (20) :36-41

URL: http://jmp.ir/article-1-652-fa.html



دوره 4، شماره 20 - ( 9-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3638