[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 21 - ( 12-1385 ) ::
جلد 1 شماره 21 صفحات 61-66 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خرده نگاری و شناسایی اجزای تشکیل‌دهنده اسانس میوه جعفری ایرانی Hoffm. Petroselinum hortense
غلامرضا امین* 1، محمدحسین صالحی‌سورمقی2، بهمن نیک‌آور3، گلنار دراج4
1- دانشيار 1- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، amin@sina.tums.ac.ir
2- دانشيار 1- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دانشيار 2- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- داروساز 3- داروساز، دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (3555 مشاهده)
مقدمه: گیاه جعفری با نام علمی Petroselinum hortense Hoffm. و نام عمومی Parsley یکی از مهم‌ترین گیاهان غذایی و دارویی تیره جعفری است. میوه‌های آن به علت وجود اسانس دارای اهمیت است و با آثاری از جمله دیورتیک و اشتهاآور، بازکننده عروق و ... به صورت دارویی گیاهی و در صنایع آرایشی به عنوان دئودورانت در تهیه اسپری‌های خوشبوکننده دهان و در صنایع غذایی به عنوان ادویه و طعم‌دهنده بسیار معروف است. هدف: بررسی خرده‌نگاری میوه جعفری و همچنین بررسی تغییرات ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس میوه‌ها با توجه به تنوع اکولوژیکی ایران از اهداف این تحقیق بوده است. روش بررسی: میوه‌ها از بازار فروش مواد گیاهی در تهران تهیه گردید و در هرباریوم دانشکده داروسازی آزاد اسلامی شناسایی و نام علمی آنها تعیین شد. خرده‌نگاری میوه‌ها به روش‌های ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک. استخراج اسانس میوه‌ها و شناسایی ترکیبات تشکیل‌دهنده آن به روش GC/MS. یافته‌ها: تشخیص اجزایی نظیر تعداد زیادی قطعات آندوسپرم حاوی کریستال‌های کلسیم اگزالات همراه ذرات روغن، قطعات آوند مارپیچ و نردبانی، سلول‌های اپیدرمی با دیواره ضخیم، اپیدرم حاوی کانال ویتاو سلول‌های متراکم اندوکارپ در میوه‌ها و تهیه تابلوی شماتیک آنها. تعین مقدار اسانس میوه‌ها به میزان 1 درصد. تشخیص 4/99 از ترکیبات اسانس و شناسایی ترکیبات عمده از جمله: 1 و 8 سینئول (2/59 درصد) و آلفا فلاندرن (5/18 درصد) و آلفا پینن (6/7 درصد). جالب توجه آنکه دو ترکیب میریستیسین و آپیول در اسانس میوه ایرانی دیده نشدند. نتیجه‌گیری: اجزای تشکیل‌دهنده بافت‌های میوه هیچ‌گونه تغیری با اشکال این اجزای در نمونه‌های دیگر نقاط ندارد، لیکن دو ترکیب آپیول (ایجاد کننده خطر سقط جنین) و میرستیسین (عامل ایجاد افوریا) در اسانس میوه‌های جعفری پرورش یافته در ایران وجود ندارد و لذا با برتری کامل نسبت به نمونه‌های اروپا قابل استفاده در صنایع غذایی و دارویی می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: Petroselinum hortense، اسانس، 1 و 8 سینئول، فلاندرن، آلفا پینن
متن کامل [PDF 261 kb]   (1176 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكوگنوزي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۰ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amin G, Salehi sormaghi M, Nickavar B, Dorraj G. Study on Microscopical Characteristic and Composition of the Volatile Oil of Fruit of Petroselinum hortense Hoffm.. JMP. 2007; 1 (21) :61-66
URL: http://jmp.ir/article-1-642-fa.html

امین غلامرضا، صالحی‌سورمقی محمدحسین، نیک‌آور بهمن، دراج گلنار. بررسی خرده نگاری و شناسایی اجزای تشکیل‌دهنده اسانس میوه جعفری ایرانی Hoffm. Petroselinum hortense. فصلنامه گياهان دارويي. 1385; 1 (21) :61-66

URL: http://jmp.ir/article-1-642-fa.html



دوره 1، شماره 21 - ( 12-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3709