[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 21 - ( 12-1385 ) ::
جلد 1 شماره 21 صفحات 42-47 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیب‌های موجود در اسانس گیاه مورخوش (Rech. f. & Wendelbo Zhumeria majdae) در زمان گل‌دهی در مناطق مختلف رویشی استان هرمزگان
محمدامین سلطانی‌پور* 1، محمدباقر رضایی2، علی مرادشاهی3، بهمن خلدبرین4، محمدمهدی برازنده5
1- مربي پژوهش مربی پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان ، masoltanipoor@yahoo.com
2- دانشيار دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور
3- دانشيار دانشیار، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه شیراز
4- استاد 4- استاد، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه شیراز
5- مربي پژوهش 5- مربی پژوهش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده:   (4013 مشاهده)
مقدمه: گونه دارویی مورخوش از خانواده نعناعیان2 از گونه‌های انحصاری ایران است که فقط در استان هرمزگان پراکنش دارد و در درمان ناراحتی‌های گوارشی چون اسهال‌، نفخ‌، دل درد و ترشی معده‌، سوزش معده‌، سرماخوردگی، سردرد، التیام زخم‌، رفع گرمای بدن و به عنوان خنکی مصرف می‌‌شود. هدف: ترکیب‌های اسانس برگ گیاه مورخوش در مرحله گل‌دهی که از مناطق کوه گنو، کوه سرچاهان و کوه تنگ زاغ جمع‌آوری شده بود مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: از سه رویشگاه اصلی گیاه نمونه‌های برگ در مرحله گلدهی جمع‌آوری ‌گردید و پس از خشک کردن در سایه به روش تقطیر با آب با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس‌گیری شد. اسانس به دست آمده با دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: در اسانس برگ این گیاه در منطقه کوه گنو 17 ترکیب، در منطقه کوه سرچاهان 22 ترکیب و در منطقه کوه تنگ زاغ 14 ترکیب وجود دارد که به ترتیب 4/97، 7/98 و 6/98 درصد وزن اسانس را تشکیل می‌دهند. بازده اسانس در این سه منطقه به ترتیب 5/6، 1/6 و 3/5 درصد بود. دو ترکیب لینالول و کامفور بیشترین میزان را دارا بودند. ترکیبات گاما ترپینن، اکتا - 3– کارن، اکتان – 3– وان، میرسن، بتا بیزابولن، تیمول و ترپینولن در منطقه کوه گنو، ترکیبات سیس و ترانس لینالول اکسید، لینالول، بتا المن، بتا کاریوفیلن، نرال، ژرانیول، ژرانیال، کامفور و آلفا ترپینئول در منطقه کوه سرچاهان و ترکیبات آلفا پینن، کامفن، ارتو سیمن، لیمونن، برنئول، نرول و سیس جاسمن در منطقه کوه تنگ زاغ دارای بیشترین مقدار بودند. نتیجه‌گیری: میزان و تعداد ترکیبات اسانس برگ گیاه مورخوش در مناطق رویشی مختلف متفاوت است.
واژه‌های کلیدی: مورخوش (Rech. f. &amp، Wendelbo Zhumeria majdae)، مرحله گل‌دهی، اسانس، کوه گنو، کوه سرچاهان، کوه تنگ زاغ، استان هرمزگان
متن کامل [PDF 212 kb]   (1042 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۰ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soltani poor M, Rezaei M, Moradshahi A, Kholdebarin B, Barazandeh M. The Comparison of Constituents of Essential Oils of Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo at Flowering Stages in Various Parts of Hormozgan Province. JMP. 2007; 1 (21) :42-47
URL: http://jmp.ir/article-1-640-fa.html

سلطانی‌پور محمدامین، رضایی محمدباقر، مرادشاهی علی، خلدبرین بهمن، برازنده محمدمهدی. بررسی ترکیب‌های موجود در اسانس گیاه مورخوش (Rech. f. & Wendelbo Zhumeria majdae) در زمان گل‌دهی در مناطق مختلف رویشی استان هرمزگان. فصلنامه گياهان دارويي. 1385; 1 (21) :42-47

URL: http://jmp.ir/article-1-640-fa.html



دوره 1، شماره 21 - ( 12-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3705