1- استادیار، گروه فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، shrezazadeh@yahoo.com
2- استادیار، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
3- کارشناس تحقیق و توسعه، شرکت تولید مواد اولیه دارویی بهانسار
4- دانشیار، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو
5- کارشناس آنالیز دستگاهی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
چکیده: (6295 مشاهده)
مقدمه: گیاه جینکوبایلوبا بومی کشور چین است که اخیراً در ایران پرورش داده میشود. در عصاره برگهای این گیاه فلاونوییدها و جینکولیدها به عنوان مواد موثره دارویی خواص فارماکولوژیک گیاه را ایجاد میکنند. تحقیقات نشان داده است که فلاونویید گلیکوزیدهای موجود در برگ گیاه در ماههای مختلف سال دچار تغییر میشوند. هدف: در این مطالعه تغییرات فصلی فلاونوییدهای گیاه جینکو بایلوبای کاشته شده در ایران را بررسی نمودیم. روش بررسی: برگهای گیاه از درختان جوان 5 ساله در سال 1384 از شمال ایران در مزرعهای واقع در روستای روشنکو استان مازندران برداشت شدند برگها در ابتدا خشک و سپس آسیاب گردیدند و فلاونوییدهای آن با یک حلال مناسب استخراج شدند. برای آنالیز آگلیکونهای فلاونوییدی (قسمت غیرقندی) در عصاره، فلاونول گلیکوزیدها در محیط اسیدی هیدرولیز شدند و به روش HPLC شناسایی و تعیین مقدار گردیدند و پیکهای استاندارد کوئرستین، کامپفرول و ایزورامنتین شناسایی گردیدند. نتایج: نتایج نشان دادند که مقدار فلاونوییدها در ماههای مختلف سال متفاوت هستند و حداکثر مقدار آن در ماه خرداد مشاهده شد (486/5 درصد (وزنی/ وزنی) و غلظت فلاونوییدها تا خرداد ماه سیر صعودی داشت و بعد از آن در زمانهای مختلف برداشت تغییرات زیادی از خود نشان نداد. نتیجهگیری: این تحقیق نشان داد که درصد غلظت فلاونوییدها در برگ گیاه در زمانهای مختلف برداشت متفاوت است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1384/4/28 | پذیرش: 1385/6/20 | انتشار: 1385/12/10