سال 6، شماره 22 - ( 3-1386 )                   سال 6 شماره 22 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanloo T, Khavari Nejad R, Majidi E. Evaluation of Phenotypic Coefficient and Flavonolignan Content in Dried Fruits of Cultivated and Endemic Silybum marianum (L.) Gaertn. J. Med. Plants 2007; 6 (22) :77-90
URL: http://jmp.ir/article-1-619-fa.html
حسنلو طاهره، خاوری‌نژاد رمضانعلی، مجیدی اسلام. بررسی صفات مرفولوژیکی و انباشت انواع فلاونولیگنان‌ها در گیاه خارمریم کشت شده و بومی ایران. فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 6 (22) :77-90

URL: http://jmp.ir/article-1-619-fa.html


1- 1- استادیار پژوهشی، گروه فیزیولوژی و پروتئومیکس، موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی کرج ، thasanloo@abrii.ac.ir
2- 2- استاد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تربیت معلم تهران
3- 3- استاد پژوهشی، گروه فیزیولوژی و پروتئومیکس، موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی کرج
چکیده:   (6062 مشاهده)
مقدمه: گیاه خارمریم (Silybum marianum (L.) Gaertn) از دیرباز در درمان بیماری‌های کبدی استفاده می‏شده و میوه‌های فندقه این گیاه حاوی گروهی از ترکیبات فلاونوییدی است که به عنوان آنتی‏اکسیدانت کبد را محافظت می‌کنند و سیلی‌مارین نامیده می‏شوند. متابولیت‌های ثانویه دارای نقش‏های حیاتی در اکوفیزیولوژی گیاهان بوده و در اثر تغییر عوامل محیطی از نظر کمی و کیفی تغییر می‌نمایند. بنابراین بایستی با تحقیقات مناسب و با استفاده از وسایل دقیق وکنترل شده اقدام به شناسایی عوامل مذکور نمود. هدف: از آنجا که عوامل محیطی تاثیر بسیار عمده‏ای بر کیفیت و کمیت متابولیت‌‏های ثانویه تولید شده توسط گیاهان دارند و به منظور شناخت عوامل موثر در تولید این متابولیت‌‏ها و کاربرد این اطلاعات در زمینه فیزیولوژی گیاهی بررسی این متابولیت‌‏ها در نمونه‏های بومی جمع‌آوری شده و کشت شده در شرایط کنترل شده صورت گرفت. روش بررسی: دانه‌های این گیاه از نقاط مختلف کشور (شمال، غرب و جنوب غرب) جمع‌‌آوری شد و به همراه دانه‌های با منشا مجارستان در گل‌خانه کشت داده شدند. ویژگی‌های رویشی و فیزیولوژیکی در طی رشد بررسی شدند. سپس مقدار کمی و کیفی ترکیبات فلاونوییدی پس از استخراج از دانه‌های حاصله به روش HPLC بررسی شد. نتایج: سیلی‌بین ترکیب اصلی تشکیل‌دهنده سیلی‌مارین است و مقدار تجمع این ترکیبات در نمونه‌های جمع‌آوری شده از مناطق ایران بسیار بالاتر از نمونه‌های کشت شده در گل‌خانه است. به گونه‌ای که بالاترین مقدار تجمع سیلی‌مارین در دانه‌های مناطق برازجان، رودبارک و مجار بود که در هر دو شرایط کشت مقدار تجمع سیلی‌مارین در آن‌ها بالا بود. رابطه مثبت و معنی‌دار بین طول ساقه اصلی با قطر کپه اصلی در هر گیاه، تعداد شاخه‌های فرعی، تعداد کپه در هر گیاه و وزن هزار دانه با مقدار سیلی‌مارین استخراج شده وجود دارد. نتیجه‌گیری: بر پایه تحقیقات انجام شده عوامل محیطی محل رویش گیاه خار مریم ضمن تاثیر بر و ویژگی‌های رویشی بر مقدار کمی و کیفی ترکیبات فلاونولیگنانی نیز تاثیر می‌گذارند.
واژه‌های کلیدی: خارمریم، سیلی‌مارین، سیلی‌بین، تنوع
متن کامل [PDF 432 kb]   (2364 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1384/8/17 | پذیرش: 1385/9/8 | انتشار: 1386/3/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb