سال 12، شماره 48 - ( 9-1392 )                   سال 12 شماره 48 صفحات 39-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران ، thasanloo@abrii.ac.ir
2- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3- بخش بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
چکیده:   (7070 مشاهده)
مقدمه: سیلی‌مارین، استخراج شده از دانه‌های گیاه خارمریم اغلب در درمان بیماری‌های کبدی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ریشه‌های مویین حاصل ازگیاه خارمریم قادر به تولید سیلی‌مارین هستند. هدف: استفاده از عوامل محرک، راه مناسبی جهت افزایش تولید متابولیت‌ها در شرایط درون شیشه می‌باشد. محرک‌ها موجب تغییر در مسیر بیوسنتز متابولیت‌ها شده و بدین سبب در شناخت بهتر، از مسیر سیگنالینگ سلولی مؤثر می‌باشند. روش بررسی: در این پ‍ژوهش پس از کشت ریشه‌های مویین گیاه خارمریم، تأثیر غلظت‌های مختلف عصاره قارچ‌های Fusarium oxysprum و Phytophtora meloni (0، 10 و 20 میلی‌گرم بر 50 میلی‌لیتر محیط کشت) بر میزان تولید فلاونولیگنان‌ها با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌برداری در 4 زمان مختلف (0، 24، 48 و 72 ساعت) انجام شد. نتایج: نتایج نشان دادند که کشت ریشه‌های مویین گیاه خارمریم حاوی مقادیر بالایی از فلاونولیگنان‌ها شامل سیلی‌کریستین، سیلی‌دیانین، سیلی‌بین، ایزوسیلیبین و تاکسی‌فولین می‌باشند. در محیط‌های تیمار شده با عصاره ‌F. oxysprum (10 میلی‌گرم بر 50 میلی‌لیتر محیط کشت) حداکثر میزان تولید سیلی‌مارین (mg g-1 DW 32/0) در پایان 72 ساعت مشاهده شد (28/2 برابر شاهد). در محیط‌های تیمار شده با Ph. meloni (20 میلی‌گرم بر 50 میلی‌لیتر محیط کشت)، حداکثر میزان تولید سیلی‌مارین (mg g-1 DW 13/0) در پایان 72 ساعت مشاهده شد (9/1 برابر شاهد). نتیجه‌گیری: کشت ریشه‌های مویین گیاه خارمریم بسیار مستعد تحریک با محرک‌های قارچی می‌باشند که برای افزایش قابلیت تولید سیلی‌مارین از طریق کشت ریشه‌های مویین گیاه خارمریم در مقادیر بالا مفید می‌باشد.
متن کامل [PDF 719 kb]   (2941 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بيوتكنولوژی
دریافت: 1391/7/11 | پذیرش: 1392/4/17 | انتشار: 1392/9/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.