[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 24 - ( 9-1386 ) ::
جلد 4 شماره 24 صفحات 101-110 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فرایند استخراج روغن‌های فرار از گیاه رزماری به روش تقطیر با بخار آب
محسن ملکی‌دوززاده1، پریسا خدیو پارسی2، شمسعلی رضازاده* 3، حسین ابوالقاسمی4، مرتضی پیرعلی همدانی5
1- 1- دانشجوی مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی، پردیس دانشکده‌های فنی، دانشگاه تهران
2- 2- استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، پردیس دانشکده‌های فنی، دانشگاه تهران
3- 3- استادیار پژوهش، گروه فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، shrezazadeh@imp.ac.ir
4- 4- استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، پردیس دانشکده‌های فنی، دانشگاه تهران
5- 5- دانشیار، گروه شیمی‌ دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو
چکیده:   (4174 مشاهده)
مقدمه: روغن فرار گیاه رزماری یکی از پرمصرف‌ترین روغن‌های فرار گیاهی در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی، بهداشتی است. در حال حاضر تهیه روغن فرار از این گیاه با روش تقطیر با آب انجام می‌شود از آن‌جا که بازدهی خوب با حفظ کیفیت مناسب اجزای تشکیل‌دهنده آن مطلوب است، بررسی روش‌های دیگر تهیه روغن فرار از جمله روش تقطیر با بخار مفید است. هدف: دستیابی به بهترین مقدار بازده استخراج روغن‌های فرار، مقدار بهینه بخار مصرفی، تاثیر استفاده از ستون‌های تقطیر چند مرحله‌ای و روند تغییرات ترکیب‌های روغن فرار رزماری با زمان تقطیر از اهداف پژوهش فوق است. روش بررسی: در این کار پژوهشی، روغن‌های فرار از گیاه رزماری به روش تقطیر با بخار آب استخراج شد. برای استخراج روغن‌های فرار به روش تقطیر با بخار آب بستری از گیاه در بالای یک منبع تولید بخار قرار گرفت و بخار آب با عبور از بستر گیاه روغن فرار را استخراج کرده و با خود خارج می‌کند. بازده استخراج برای هر آزمایش مشخص شد، هم‌چنین تجزیه دستگاهی نمونه‌ها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی- جرمی و کروماتوگرافی گازی اجزای روغن فرار رزماری برای نمونه مورد آزمایش را مشخص می‌کند. نتایج: انجام آزمایش‌ها نشان داد که با کاهش شدت جریان حجمی بخار آب ورودی به ستون و افزایش تعداد مراحل ستون تقطیر بازده استخراج افزایش می یابد. از طرفی با تجزیه دستگاهی نمونه‌های جمع‌آوری شده در بازه‌های زمانی 5، 15، 30، 60 و 100 دقیقه تغییرات ترکیب‌های مهم روغن فرار رزماری شامل آلفا- پنین، کامفور، 1.8- سینئول نسبت به زمان بررسی شد. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده در مورد افزایش بازده در این پژوهش ناشی از کاهش کانالیزه شدن بخار و افزایش زمان تماس بین گیاه و بخار است و روند تغییرات ترکیب‌های روغن فرار رزماری با زمان ناشی از اختلاف نقطه جوش ترکیب‌ها و پدیده تخریب دیواره سلول‌های گیاهی است.
واژه‌های کلیدی: ستون چند مرحله‌ای، گیاه رزماری، روغن فرار، تقطیر با بخار آب
متن کامل [PDF 484 kb]   (870 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داروسازي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۳ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۳ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Maleky-Doozzadeh M, Khadiv-Parsi P, Rezazadeh S, Abolghasemi H, Pirali Hamedani M. Study of the Process of Essential Oil Extraction from Rosemary Plant by Using Steam Distillation Method. JMP. 2007; 4 (24) :101-110
URL: http://jmp.ir/article-1-576-fa.html

ملکی‌دوززاده محسن، خدیو پارسی پریسا، رضازاده شمسعلی، ابوالقاسمی حسین، پیرعلی همدانی مرتضی. بررسی فرایند استخراج روغن‌های فرار از گیاه رزماری به روش تقطیر با بخار آب. فصلنامه گياهان دارويي. 1386; 4 (24) :101-110

URL: http://jmp.ir/article-1-576-fa.html



دوره 4، شماره 24 - ( 9-1386 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3764