[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 24 - ( 9-1386 ) ::
جلد 4 شماره 24 صفحات 64-73 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فیتوشیمی و اثرات ضدباکتریایی گیاه Ribes khorassanicum Saghafi & Assadi گونه اندمیک شمال خراسان
فرح ادیبی* 1، حمید اجتهادی2، پروانه ابریشم‌چی3
1- کارشناس ارشد اکولوژی – تاکسونومی گیاهی، گروه زیست‌شناسی، تاکسونومی گیاهی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد ، adibi_farah@yahoo.com
2- دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (2733 مشاهده)
مقدمه: گیاهان دارویی اصلی‌ترین منبع دارویی در جهان هستند. ایران با بیش از 7500 گونه گیاهی، از نواحی اصلی تنوع زیستی و رویشگاه طبیعی بیش از 900 گیاه دارویی است. Ribes khorassanicum یکی از این گیاهان و متعلق به تیره Grossulariaceae است. این گونه درختچه‌ای به ارتفاع 5/1 تا 5/2 متر و انحصاری خراسان و متعلق به بخش کوهستانی ایران و توران است و در ارتفاعات 2400 تا 2700 متری رشته کوه هزار مسجد دیده می‌شود. زمان گل‌دهی آن نیمه دوم بهار و میوه آن اواسط تابستان می‌رسد. هدف: چون در بازدید از منطقه، دریافتیم که افراد بومی از میوه خشک شده آن برای درمان مسمومیت‌های گوارشی، بیماری‌های قلبی و فشار خون استفاده می‌کنند و تاکنون هیچ‌گونه پژوهشی در این مورد انجام نشده بود سعی شد تا فیتوشیمی و اثرات ضدباکتریایی این گیاه بر روی تعدادی از باکتری‌های گوارشی بررسی گردد. روش بررسی: استخراج عصاره الکلی از گل، میوه نارس و میوه رسیده جهت تشخیص مواد موثر دارویی و استفاده از روش دیسک با ایجاد غلظت‌های 75، 50، 25، 5/12 و 25/6 درصد از عصاره‌های الکلی فوق برای بررسی اثرات ضدباکتریایی بر روی باکتری‌هایی مثل سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیا، شیگلا فلکسنری، گونه‌های جنس سالمونلا، استافیلوکوکوس ‌ارئوس، پروتئوس‌میرابیلیس و اشرشیا کولی. نتایج: بررسی حضور مواد موثر دارویی نشان داد که رتبه فلاونوییدها، ساپونین‌ها و تانن‌ها به ترتیب در گل 2+، - و 4+، در میوه نارس 4+، 1+ و 1+، و در میوه رسیده 1+، -، - +، و هم‌چنین غلظت آلکالویید در گل، میوه نارس و میوه رسیده به ترتیب 5، 38 و 22 میلی‌گرم در لیتر است. نتایج حاصل از بررسی اثرات ضدباکتریایی نشان داد که عصاره میوه رسیده در مورد تمام باکتری‌ها، هاله ممانعت از رشد ایجاد نموده و وسعت آن بستگی به غلظت عصاره داشت. ولی در مورد عصاره گل و میوه نارس این هاله مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری: حضور مقادیر بالایی از آلکالوییدها و مقدار قابل توجهی از فلاونوییدها و مقدار نسبتاً مناسب تانن و نیز اثرات ضدباکتریایی در این گیاه، نشانگر ارزش دارویی مناسب آن است.
واژه‌های کلیدی: R. khorassanicum، فیتوشیمی، اثرات ضدباکتریایی، هزار مسجد
متن کامل [PDF 737 kb]   (764 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اكولوژي گياهي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۳ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۳ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Adibi F, Ejtehadi H, Abrishamchi P. Phytochemicals and Antibacterial Effects of Ribes khorassanicum Saghafi & Assadi, an Endemic Plant Species to North-East of Khorasan. JMP. 2007; 4 (24) :64-73
URL: http://jmp.ir/article-1-567-fa.html

ادیبی فرح، اجتهادی حمید، ابریشم‌چی پروانه. بررسی فیتوشیمی و اثرات ضدباکتریایی گیاه Ribes khorassanicum Saghafi & Assadi گونه اندمیک شمال خراسان. فصلنامه گياهان دارويي. 1386; 4 (24) :64-73

URL: http://jmp.ir/article-1-567-fa.html



دوره 4، شماره 24 - ( 9-1386 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3764