سال 6، شماره 24 - ( 9-1386 )                   سال 6 شماره 24 صفحات 50-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مربی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان ، Taherian99@yahoo.com
2- کارشناس ارشد، مرکز آموزش علمی کاربردی جهادکشاورزی استان سمنان
3- کارشناس، مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان
چکیده:   (6646 مشاهده)
مقدمه: عوارض داروهای شیمیایی ضددرد، باعث توجه بیشتری به گیاهانی مانند زیره شده که دارای اثرات ضددرد هستند. هدف: در این تحقیق اثرات ضددردی عصاره آبی میوه گیاه زیره بر درد نوروژنیک و التهابی در آزمون فرمالین در موش سوری بررسی شد. روش بررسی: 50 سر موش سوری نر، نژاد آلبینو با وزن 25 تا30 گرم استفاده شد. عصاره آبی میوه گیاه زیره (200 ، 500 و 1000 میلی‌گرم به ازای هرکیلوگرم وزن) و هم حجم آن سالین داخل صفاقی 30 دقیقه قبل از انجام آزمون فرمالین به حیوانات تزریق شد. ملاک‌های ارزیابی درد در آزمون فرمالین مدت زمان لیسیدن اندام و بالا نگهداشتن آن‌ها در مراحل حاد (5 دقیقه اول) و مزمن (15 تا 40 دقیقه) بعد از تزریق فرمالین (25 میکرولیتر از محلول 5 درصد) در کف پای حیوان بود. نتایج: نتایج نشان داد که عصاره آبی میوه گیاه زیره به طور معنی‌داری پاسخ‌دهی حیوانات را به محرک‌های دردزا کاهش می‌دهد (01/0 p<). این اثر در فاز حاد در دوز 200 میلی‌گرم بیشتر بود در حالی ‌که در فاز مزمن با دوز بالاتر یعنی با دوز 1000 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بارزتر بود. در ضمن میزان پاسخ به درد در گروه کنترل و گروه دریافت‌کننده سالین تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها حاکی از این بود که عصاره آبی میوه گیاه زیره سبز سبب کاهش دردهای حاد و مزمن می‌شود. برای پی‌بردن به مکانیسم‌های ضد دردی آن نیاز به تحقیقات بیشتری است.
متن کامل [PDF 286 kb]   (2372 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1384/10/12 | پذیرش: 1385/11/3 | انتشار: 1386/9/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.