[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 41 و S8 - ( ويژه نامه شماره 8 1390 ) ::
جلد 1 شماره 41 و S8 صفحات 111-117 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی مواد تشکیل‌دهنده و بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره متانولی گیاه Salvia multicaulis Vahl.
حمزه امیری*
گروه زیست‌شناسی، دانشگاه لرستان ، Amiri_h_lu@yahoo.com
چکیده:   (2836 مشاهده)

  مقدمه : Salvia multicaulis گیاهی است علفی و پایا متعلق به تیره نعناع که در مناطق وسیعی از خاورمیانه از جمله ایران به صورت وحشی می‌روید. این گیاه در این مناطق به عنوان ادویه و یا چای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  هدف : شناسایی مواد تشکیل‌دهنده اسانس و بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی گیاه Salvia multicaulis رشد یافته در استان لرستان و مقایسه آن با نتایج به دست آمده از مناطق دیگر.

  روش بررسی : بخش‌های هوایی این گیاه در مرحله ‌گلدهی از ارتفاعات شمال شهرستان بروجرد واقع در استان لرستان جمع‌آوری شد و پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با آب ( Hydrodistillation ) ‌مورد اسانس‌گیری قرار گرفت (‌بازده اسانس 3/0 درصد بود). اسانس به دست آمده به وسیله دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد. نمونه‌های اسانس و عصاره متانولی جهت بررسی‌ فعالیت آنتی‌اکسیدانی احتمالی‌ با روش‌های DPPH و بتا کاروتن- لینولئیک اسید مورد ارزیابی قرار گرفتند.

  نتایج : نتایج این تحقیق منجر به شناسایی 42 ترکیب در روغن اسانسی این گیاه شد که 96/90 درصد از کل اسانس را شامل می‌شود. بورنئول (16/17 درصد)، بورنیل استات (58/18 درصد)، کامفور (75/13 درصد)، بتا- کاریوفیلن (87/5) و‌ کامفن (62/5 درصد)‌ ترکیب‌های اصلی روغن اسانسی این گونه را تشکیل می‌دهند. بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه نیز نشان داد که اسانس و عصاره متانولی آن دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی بوده اما اثر عصاره متانولی گیاه در حذف رادیکال‌های آزاد از اسانس بیشتر است.

نتیجه‌گیری : آنتی‌اکسیدان‌ها به عنوان جمع‌آوری کننده رادیکال‌های آزاد عمل نموده و از ‌پراکسیداسیون لیپید‌ها و فرآیندهای دیگری که به وسیله رادیکال‌های آزاد صورت می‌گیرد، ممانعت به عمل می‌آورند. آنتی‌اکسیدان‌ها قادر هستند تا بدن انسان و غذاهای فرآوری شده را از آسیب‌های اکسیداتیوی که به رادیکال‌های آزاد نسبت داده می‌شوند، محافظت نمایند.
واژه‌های کلیدی: روغن اسانسی، Salvia multicaulis، بورنئول، بورنیل استات، فعالیت آنتی‌اکسیدانی
متن کامل [PDF 330 kb]   (1622 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست شناسي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۲۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amiri H. Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Essential Oil and Methanolic Extract of Salvia multicaulis Vahl.. JMP. 2012; 1 (41) :111-117
URL: http://jmp.ir/article-1-480-fa.html

امیری حمزه. شناسایی مواد تشکیل‌دهنده و بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره متانولی گیاه Salvia multicaulis Vahl.. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 1 (41) :111-117

URL: http://jmp.ir/article-1-480-fa.html



دوره 1، شماره 41 و S8 - ( ويژه نامه شماره 8 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3790