سال 11، شماره 42 و S9 - ( supplement 9 1391 )                   سال 11 شماره 42 و S9 صفحات 166-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Batooli H, Safaei-Ghomi J. Comparison of Essential Oil Composition of Flowers of Three Rosa damascena Mill. Genotypes from Kashan. J. Med. Plants 2012; 11 (42) :157-166
URL: http://jmp.ir/article-1-449-fa.html
بتولی حسین، صفایی قمی جواد. مقایسه ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس گل‌های سه ژنوتیپ گل محمدی منطقه کاشان. فصلنامه گياهان دارویی. 1391; 11 (42) :157-166

URL: http://jmp.ir/article-1-449-fa.html


1- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان (باغ گیاه‌شناسی کاشان‌) ، Ho_Batooli@Yahoo.com
2- دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان
چکیده:   (8869 مشاهده)

مقدمه : گل محمدی ( Rosa damascena Mill. ) یکی از درختچه‌های دارویی و معطره با ارزش مناطق کوهستانی کاشان محسوب می‌شود. این گیاه دارای ژنوتیپ‌های متعددی می‌باشد که به واسطه اندازه و رنگ گل‌ها، تعداد گلبرگ‌ها و میزان اسانس و ترکیب‌های تشکیل‌دهنده آن، بسیار متنوع است.

هدف : استخراج و شناسایی ترکیب‌های تشکیل دهنده اسانس سه ژنوتیپ از گل‌های محمدی کاشان می‌باشد.

روش بررسی : گل‌های سه ژنوتیپ گل محمدی صورتی پرپر، سفید و طلایی، از ارتفاعات کاشان جمع‌آوری شد. اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر انجام شد. اجزای اسانس با استفاده از GC و GC/MS آنالیز و شناسایی شد.

نتایج : بازده اسانس گل‌های ژنوتیپ گل محمدی صورتی پرپر، 025/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 39 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که سیترونلول (7/34 درصد)، نونادکان (5/14 درصد) و هنیکوزان (3/10 درصد)، ترکیب‌های عمده اسانس بودند. بازده اسانس ژنوتیپ گل محمدی سفید، 035/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 21 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که ترکیب‌های اصلی تشکیل‌دهنده اسانس، سیترونلول (61/53 درصد)، نونادکان (57/17 درصد) و ژرانیول (59/12 درصد) بودند. بازده اسانس گل‌های ژنوتیپ گل محمدی طلائی، 7/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 29 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که بیشترین ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس، هنیکوزان (32 درصد)، نونادکان (30 درصد) و 9- نونادکن (5/10 درصد) بودند.

نتیجه‌گیری : مونوترپن‌ سیترونلول، بیش از 50 – 30 درصد از کل اسانس ژنوتیپ‌های صورتی پرپر و سفید بودند، در حالی که اثری از این ترکیب در ژنوتیپ طلایی دیده نشد. از سوی دیگر بیش از نیمی از اجزای اسانس ژنوتیپ طلائی، اختصاص به ترکیب‌های مومی و سنگین دارد که مقدار آن در ژنوتیپ‌های صورتی پرپر و سفید، نزدیک به 17 درصد بود.
متن کامل [PDF 378 kb]   (3087 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1389/10/28 | پذیرش: 1390/7/9 | انتشار: 1391/6/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb