سال 11، شماره 42 و S9 - ( supplement 9 1391 )                   سال 11 شماره 42 و S9 صفحات 47-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، ali_ehsany2007@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
3- دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (25704 مشاهده)

مقدمه : عوامل محیطی تأثیر آشکاری بر رشد و نمو، عملکرد و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی دارند‌، بنابراین مطالعه اثر این عوامل بر روی گیاهان دارویی ضروری به نظر می‌رسد و در این بین عامل تغذیه و توصیه کودی از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشد. رازیانه از مهم‌ترین گیاهان دارویی ایران می‌باشد که در صنایع داروسازی و آرایشی کاربرد فراوان دارد.

هدف : مطالعه تأثیر مقادیر نیتروژن بر خصوصیات کیفی و عملکرد دانه در رازیانه.

روش بررسی : این تحقیق در بهار سال 1387 به صورت آزمایش اسپلیت‌ پلات با دو فاکتور کود نیتروژن و جمعیت‌های رازیانه با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج سطح کودی 0، 40، 80، 120 و 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و فاکتور فرعی شامل چهار جمعیت رازیانه اصفهان، تهران، یزد و اروپایی 11486 بودند.

نتایج : تفاوت معنی‌داری در بین جمعیت‌ها از لحاظ درصد اسانس دانه، درصد اسانس اندام هوایی، درصد پروتئین دانه، درصد خاکستر دانه و عملکرد دانه مشاهده شد. اثر سطوح مختلف کود نیتروژنه بر درصد اسانس دانه و اسانس اندام هوایی، درصد پروتئین دانه، درصد فیبر دانه و عملکرد دانه معنی‌دار بود.

نتیجه‌گیری : بیشترین عملکرد دانه در جمعیت‌های اصفهان و تهران در سطح 160 کیلوگرم کود نیتروژنه و بیشترین درصد اسانس دانه در سطح 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص در جمعیت اروپایی 11486 حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که واکنش جمعیت‌های مختلف رازیانه به کود نیتروژنه متفاوت بوده و ژنتیک نقش مهمی داشته است.
واژه‌های کلیدی: رازیانه، نیتروژن، عملکرد، اسانس، پروتئین
متن کامل [PDF 477 kb]   (3020 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: كشاورزی و اتنوبوتانی
دریافت: 1389/1/20 | پذیرش: 1390/1/29 | انتشار: 1391/6/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.