[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 50 - ( 3-1393 ) ::
جلد 2 شماره 50 صفحات 163-171 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی کمی و کیفی اسانس دو گونه مرزنجوش وحشی (Origanum vulgare L.) و مرزنجوش اروپایی (Origanum majorana L.) در ایران
سمیه طهماسبی، احمد مجد، علی مهرآفرین* 1، پریسا جنوبی
1- عضو هيأت علمی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، ‌A.Mehrafarin@gmail.com
چکیده:   (4707 مشاهده)

  مقدمه: مرزنجوش گیاهی متعلق به خانواده نعناعیان و از گیاهان دارویی و اسانس‎دار مهمی می‎باشد که در اکثر نقاط دنیا استفاده می‎شود.

  هدف: هدف از انجام این تحقیق شناسایی و مقایسه ترکیبات و مقدار اسانس گونه های مرزنجوش وحشی و اروپایی به منظور مشخص نمودن مهم ترین ترکیبات دارویی آنها است.

  روش بررسی: دو گونه مهم از سرده مرزنجوش شامل Origanum vulgare L. و Origanum majorana L. در ابتدای تیرماه سال 1392 از مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی با چهار تکرار جمع آوری شد. اسانس گیری از اندام هوایی خشک‎ شده دو گونه مذکور به روش تقطیر با آب صورت گرفت و اجزای اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی ( GC ) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‎نگار جرمی ( GC/MS ) شناسایی شدند.

  نتایج: آنالیز اسانس گیاهان نشان داد که میزان اسانس در گونه‎ی O. vulgare برابر 13/0 درصد در ماده خشک بود و ترکیبات ترانس‎کاریوفیلن (46/21 درصد)، جرماکرن - D (99/18 درصد) و ( E, E-α ) فارنسن (12/9 درصد) به ترتیب بیشترین اجزای اسانس بودند. همچنین در گونه‎ی O. majorana میزان اسانس برابر 09/1 درصد در ماده خشک بود و ترکیبات ترپینولن-4- اُل
(11/23 درصد)،
γ -ترپینن (94/13 درصد) و α - ترپینن (11/8 درصد) به ترتیب بیشترین اجزای اسانس را تشکیل می‎دادند.

نتیجه‎گیری: به طور کلی هر دو گونه در مقدار، گروه ترکیبات و مهم‌ترین ترکیب اسانس نسبت به هم متفاوت بودند. در گونه‎ی
O. vulgare با مقدار اسانس کمتر، ترکیبات س زکویی‎ترپن ‎های هیدروکربنی با 18/69 درصد بیشترین اجزای اسانس را تشکیل می‎دادند، در ‌حالی‌که در گونه O. majorana با میزان اسانس بیشتر، ترکیبات مونوترپن ‎ های هیدروکربنی با 53/42 درصد بخش عمده اجزای اسانس را به خود اختصاص دادند.
واژه‌های کلیدی: Origanum vulgare L.، Origanum majorana L.، ترانس‎کاریوفیلن، ترپینولن-4- اُل، سزکویی‎ترپن‎ها، مونوترپن‎ها‌
متن کامل [PDF 314 kb]   (1784 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tahmasebi S, Majd A, Mehrafarin A, Jonoubi P. Qualitative and Quantitative Assessment of the Essential Oils of Origanum vulgare and Origanum majorana in Iran. JMP. 2014; 2 (50) :163-171
URL: http://jmp.ir/article-1-43-fa.html

طهماسبی سمیه، مجد احمد، مهرآفرین علی، جنوبی پریسا. ارزیابی کمی و کیفی اسانس دو گونه مرزنجوش وحشی (Origanum vulgare L.) و مرزنجوش اروپایی (Origanum majorana L.) در ایران. فصلنامه گياهان دارويي. 1393; 2 (50) :163-171

URL: http://jmp.ir/article-1-43-fa.html



دوره 2، شماره 50 - ( 3-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742