[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 3، شماره 27 - ( 6-1387 ) ::
جلد 3 شماره 27 صفحات 45-51 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر اسانس آویشن شیرازی روی آسپرژیلوس فلاووس
حسن گندمی نصرآبادی1، علی میثاقی* 2، افشین آخوندزاده‌بستی3، علی‌رضا خسروی4، سعید بکایی5، آرش عباسی‌فر1
1- دستيار دستیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
2- استاديار استادیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، misaghia@vetmed.ut.ac.ir
3- دانشيار دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
4- استاد استاد، گروه قارچ‌شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- دانشيار دانشیار، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده:   (3887 مشاهده)
مقدمه: قارچ‌ها از عوامل مهم فساد مواد غذایی و تولید ترکیبات سمی به نام مایکوتوکسین‌ها هستند. عوارض جانبی ناشی از مصرف نگهدارنده‌های شیمیایی موجب متمرکز شدن تحقیقات روی استفاده از ترکیبات طبیعی به ویژه اسانس‌ها جهت جلوگیری از رشد قارچ‌ها شده است. اسانس‌ها ترکیبات طبیعی حاوی مخلوطی از اجزای ترپنیک بوده که دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی هستند. آویشن شیرازی یک گیاه بومی ایران بوده که اثرات مختلف از جمله اثر ضدمیکروبی و ضدصرع دارد. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی روی رشد، اسپورزایی و مورفولوژی آسپرژیلوس فلاووس است. روش بررسی: اسانس این گیاه به روش تقطیر با بخار تهیه و آنالیز اسانس توسط دستگاه گاز کروماتوگراف متصل به طیف نگار جرمی انجام شد. ارزیابی اثر اسانس بر رشد کپک به روش رقیق‌سازی آگار انجام شد. جهت بررسی میکروسکوپی ابتدا کپک در محیط آگار کشت داده شد و قطعات آگار با تتراکسید ازمیوم فیکس شده و به دنبال آن پوشش‌گذاری با طلا انجام و توسط میکروسکوپ الکترونی مشاهده شد. نتایج: تمام غلظت‌های مورد بررسی دارای اثر معنی‌داری بر رشد و اسپورزایی آسپرژیلوس فلاووس بودند (05/0 p<). میزان MIC و MFC به ترتیب 400 و 1000 پی پی ام به دست آمد. اثر اسانس بر اسپورزایی بیشتر از اثر بر رشد میسلیوم بود. در بررسی میکروسکوپ الکترونی، اسپورزایی شدید گروه کنترل در مقابل اسپورزایی اندک گروه تیمار مشاهده شد. هم‌چنین در گروه تیمار تغییرات مورفولوژی شامل چین‌خوردگی و فرورفتگی سطح و از بین رفتن شفافیت و یکنواختی سطح هیفا مشاهده شد. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این بررسی بیانگر اثرات بازدارندگی این اسانس روی کپک‌ها بوده و این اسانس را به عنوان جایگزینی به جای نگهدارنده‌های شیمیایی به صنعت غذایی معرفی می‌نماید.
واژه‌های کلیدی: اسانس آویشن شیرازی، آسپرژیلوس فلاووس، رشد، تولید اسپور، میکروسکوپ الکترونی
متن کامل [PDF 576 kb]   (1025 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: بهداشت و مواد غذايي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۵ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۲۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gandomi Nasrabadi H, Misaghi A, Akhondzadeh basti A, Khosravi A, Bokaei S, Abbasifar A. Effects of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on Aspergillus flavus. JMP. 2008; 3 (27) :45-51
URL: http://jmp.ir/article-1-426-fa.html

گندمی نصرآبادی حسن، میثاقی علی، آخوندزاده‌بستی افشین، خسروی علی‌رضا، بکایی سعید، عباسی‌فر آرش. اثر اسانس آویشن شیرازی روی آسپرژیلوس فلاووس. فصلنامه گياهان دارويي. 1387; 3 (27) :45-51

URL: http://jmp.ir/article-1-426-fa.html



دوره 3، شماره 27 - ( 6-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3709