سال 7، شماره 28 - ( 9-1387 )                   سال 7 شماره 28 صفحات 104-100 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه لرستان ، Amiri_h_lu@yahoo.com
چکیده:   (8179 مشاهده)
مقدمه: جنس Teucrium متعلق به تیره نعناع بوده و 13 گونه و چهار زیر گونه در ایران دارد. از طرف دیگر، اسانس‌ها از متابولیت‌های ثانویه گیاهی بوده که به طور وسیعی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی و به عنوان ترکیباتی با خاصیت ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی استفاده می‌شوند. هدف: شناسایی مواد تشکیل‌دهنده اسانس گونه tylori T. orientale subsp. و مقایسه آن با orintale T. orientale subsp. روش بررسی: گیاه مذکور از 55 کیلومتری شرق خرم‌آباد واقع در استان لرستان جمع‌آوری شد. اسانس‌گیری از آن با روش تقطیر با آب صورت گرفت. شناسایی ترکیبات موجود در اسانس به وسیله کروماتوگراف متصل به طیف‌سنج جرمی انجام شد. نتایج: 40 ترکیب در اسانس گیاه مورد مطالعه شناسایی شد که مهم‌ترین ترکیبات آن عبارتند از: لینالول (60/28 درصد)، کاریوفیلن اکسید (62/15 درصد)، 1 و 8 - سینئول (5/4 درصد)، 3- اکتانول (55/9 درصد)، بتا پینن (75/8 درصد)، بتا کاریوفیلن (33/7 درصد) و جرماکرن دی (60/4 درصد). نتیجه‌گیری: مقایسه نتایج حاصل از بررسی ما درخصوص آنالیز اسانس گونه T. orientale زیر گونه tylori با نتایج سایر محققین که بر روی زیر گونه orintale صورت گرفته است، نشان می‌دهد که اغلب ترکیبات شاخص در هر دو زیر گونه، با تفاوت‌هایی در درصد آن‌ها، با هم مشترک هستند اما در سایر ترکیبات که درصدهای کمتری از اسانس را تشکیل می‌دهند با هم تفاوت‌هایی را نشان می‌دهند. با توجه به شباهت‌های موجود در ترکیبات شاخص اسانس زیرگونه‌های o‏rientale و tylori احتمالاً این دو زیرگونه در قالب یک کموتایپ2 قرار خواهند گرفت.
متن کامل [PDF 171 kb]   (1848 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1387/2/26 | پذیرش: 1387/7/17 | انتشار: 1387/9/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.