سال 8، شماره 29 - ( 12-1387 )                   سال 8 شماره 29 صفحات 35-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- پزشک و استادیار، گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران ، tajemah@yahoo.com
2- عضو هیئت علمی (مربی)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز؛ دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز
3- دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران
چکیده:   (8264 مشاهده)
مرزنجوش از گیاهان خوراکی رایجی است که در نقاط مختلف دنیا به عنوان ادویه استفاده می‌شود. مرزنجوش جنسی از خانواده نعناع و دارای گونه‌های متعددی است. دو گونه مرزنجوش اروپایی2 و مرزنجوش مدیترانه‌‌ای3 خواص درمانی دارند. علاوه بر استفاده به عنوان ادویه در طبخ غذا، از قرن‌ها پیش در طب سنتی، گیاه در درمان مواردی همچون بیماری‌های گوارشی، سرماخوردگی، آلرژی‌های تنفسی، دیابت، التیام زخم‌ها و نیز به عنوان آرامش‌بخش (تسکین عصبی) کاربرد داشته است. تاکنون بررسی‌های بسیاری در مورد خواص بیولوژیک، فارماکولوژیک و آنالیز ترکیبات مرزنجوش انجام شده است. بر طبق گزارش‌های علمی معتبر، گیاه دارای خواص آنتی‌اکسیدان و ضد‌میکروبی قوی بر ضد‌عوامل پاتوژن انسانی و نیز عوامل فساد مواد غذایی است. بر اساس نتایج آنالیزهای شیمیایی متعدد عصاره و اسانس‌های گیاه، ترکیبات فنلی مخصوصاً اسیدهای فنلی و فلاونوییدها به عنوان عوامل موثر احتمالی مطرح شده‌اند. علاوه‌ بر خواص ضد‌میکروبی و آنتی‌اکسیدان گیاهان جنس مرزنجوش، مواردی که هم‌اکنون به طور جدی و دقیق مورد مطالعه هستند اثرات ضد‌دیابتی، ضد‌فشارخون بالا، ضد‌التهابی، سمیت سلولی و آنتی‌موتاژنی را می‌توان بر‌شمرد.
متن کامل [PDF 519 kb]   (5416 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1386/5/10 | پذیرش: 1387/6/14 | انتشار: 1387/12/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.