سال 8، شماره 30 - ( 3-1388 )                   سال 8 شماره 30 صفحات 97-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استاد، گروه زیست‌شناسی (میکروبیولوژی)، دانشکده علوم، دانشگاه الزهرا، تهران ، rkasra@yahoo.com
2- استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
3- استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم
4- استادیار، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
5- کارشناس ارشد، گروه میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم
چکیده:   (7660 مشاهده)
مقدمه: از جمله معضلات شایع در دنیای پزشکی، مسأله مقاومت باکتری‌ها در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها بوده، بنابراین یافتن ترکیبات ضد‌میکربی جدید با کم‌ترین اثرات جانبی امری لازم و ضروری می‌باشد. با توجه به وجود ترکیبات بیولوژیکی فعال در گیاه رازک Humulus lupulus و استفاده‌هایی که از این گیاه در طب سنتی به ‌عمل می‌آمد، به نظر می‌رسد که این گیاه دارای قابلیت ضد‌باکتریایی قابل ملاحظه‌ای باشد. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد‌باکتری عصاره الکلی گل این گیاه بر روی چهار سویه مرجع از استافیلوکوکوس‌اورئوس (1112PTCC)، اشریشیا‌کلی (1276 PTCC)، سودوموناس‌آئروژینوزا (1430 PTCC)، باسیلوس‌ سوبتیلیس (1023 PTCC)، می‌باشد. روش بررسی: این مطالعه به صورت in vitro طراحی شد و اتانل 96 درجه به‌ عنوان حلال در عصاره‌گیری پودر گیاه رازک استفاده شد. خاصیت ضدباکتری عصاره الکلی این گیاه ابتدا به روش چاهک پلیت در محیط مولرهینتون آگار بررسی شد و حداقل غلظت مهار کننده و حداقل غلظت کشنده2با استفاده از درصد‌ غلظت‌های مختلف عصاره تعیین شد. پایداری خاصیت ضدباکتری عصاره نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: غلظت‌های معینی از این عصاره دارای اثر ضدمیکروبی قابل توجهی روی باکتری‌ها بودند. تاثیر عصاره‌ها با کم شدن غلظت آن‌ها کم می‌شود. عصاره رازک در تمامی غلظت‌ها به ‌خصوص غلظت 1000 و 500 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به ‌طور معنی‌داری اثر مهاری روی رشد باکتری‌های‌گرم مثبت (استافیلوکوکوس‌اورئوس و‌باسیلوس سوبتیلیس) داشتند که در این میان غلظت 125 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر در مورد باکتری باسیلوس سوبتیلیس و غلظت 5/62 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر در مورد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارای هر دو اثر مهاری و کشندگی بود. نتیجه‌گیری: علی‌رغم تاثیر برخی از غلظت‌های عصاره الکلی این گیاه بر باکتری‌ها، برای معرفی آن به عنوان جایگزین داروهای ضدمیکروبی، به بررسی‌های وسیع‌تری نیاز است.
متن کامل [PDF 153 kb]   (3915 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1386/9/17 | پذیرش: 1387/12/14 | انتشار: 1388/3/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.