سال 9، شماره 33 - ( 12-1388 )                   سال 9 شماره 33 صفحات 65-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه باکتری‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
2- گروه باکتری‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس ، Sattarim@modares.ac.ir
3- سازمان تحقیقات و پژوهش جهاد کشاورزی
4- دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، قلهک
چکیده:   (7859 مشاهده)
مقدمه: به دلیل مقاومت روزافزون باکتری‌های بیماری‌زا به آنتی‌بیوتیک‌های رایج و نسل جدید محققین در پی یافتن عوامل ضد‌میکروبی با منشای گیاهی به عنوان داروهای جایگزین می‌باشند. آویشن شیرازی جزء خانواده نعناییان و دارای خواص ضد‌میکروبی می‌باشد. هدف: این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه اثرات بازدارندگی عصاره‌های الکلی برگ، گل و ریشه گیاه آویشن شیرازی بر روی رشد استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی‌سیلین (MRSA) انجام شد. روش بررسی: برگ‌های جوان، گل و ریشه گیاه پس از خشک شدن به طور جداگانه به میزان 50 گرم به ارلن‌های حاوی 250 میلی‌لیتر هیدرواتانول 85 درجه و آب مقطر اضافه شد. سپس عصاره‌ها به روش تقطیر در خلاء استخراج شدند. خواص ضد‌باکتریایی عصاره‌ها ابتدا به روش رقت‌سازی در لوله تعیین و سپس وزن خشک عصاره‌ها در هر میلی‌لیتر محاسبه و حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی آن‌ها به دست آمد. به منظور شناسایی مواد موثره ضد‌باکتریایی عصاره‌های الکلی از روش کروماتوگرافی لایه نازک استفاده شد. نتایج: غلظت‌های 031/3 و 062/6 mg/ml عصاره الکلی برگ‌ها، غلظت‌های 687/5 و 375/11 mg/ml عصاره الکلی گل و غلظت‌های 437/5 و 875/10 mg/ml عصاره الکلی ریشه آویشن به ترتیب قادر به مهار و کشتن هر سه سویه استاندارد و بالینی بودند و از این لحاظ تفاوتی ما بین سویه‌ها مشاهده نشد. آنالیز کروماتوگرام‌ها در روش TLC نشان داد که تیمول و کارواکرول جزء ترکیبات اصلی گیاه آویشن شیرازی می‌باشند. نتیجه‌گیری: اگر چه کاربرد بالینی عصاره‌ها و اسانس‌های گیاهی به دلیل عوارض جانبی کمتر نسبت به عوامل درمانی رایج، با ارزش به نظر می‌رسد، اما جهت کاربرد بالینی عصاره‌های الکلی آویشن شیرازی باید تحقیقات بیشتری در زمینه مکانیسم عمل ترکیبات موثر این گیاه بر روی عوامل میکروبی انجام شود.
متن کامل [PDF 313 kb]   (4423 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1387/3/20 | پذیرش: 1388/5/9 | انتشار: 1388/12/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.