Research code: 95–01–05–11,993
Mosleh G, Badr P, Azadi A, Afsari Sardari F, Iraji A, Khademian S, et al . Quality control of
Rosa × damascena flowers from Layzangan of Fars province in Iran. J. Med. Plants 2021; 20 (78) :48-58
URL:
http://jmp.ir/article-1-3057-fa.html
مصلح غزاله، بدر پرمیس، آزادی امیر، افسری سرداری فروغ، ایرجی آیدا، خادمیان صدیقه، و همکاران.. کنترل کیفیت گل محمدی (
Rosa × damascena) منطقه لایزنگان استان فارس (ایران). فصلنامه گياهان دارویی. 1400; 20 (78) :48-58
URL: http://jmp.ir/article-1-3057-fa.html
1- مرکز رشد فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- مرکز رشد فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران و مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران، شیراز، ایران
3- گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- گروه داروسازی سنتی، دانشکده داروسازی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- مرکز تحقیقات شیمی دارویی و گیاهی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
6- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
7- مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران، شیراز، ایران و گروه داروسازی سنتی، دانشکده داروسازی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، mohaghegh@sums.ac.ir
چکیده: (2233 مشاهده)
مقدمه: گل محمدی با نام علمی Rosa × damascena Herrm. گیاه دارویی بسیار شناخته شده از خانواده گل سرخ میباشد. بر اساس متون نگاشته شده، منشأ کشت گل محمدی، در دره لایزنگان منطقه داراب از استان فارس در ایران است. هدف: در این مطالعه، کنترل کیفیت و استانداردسازی گل محمدی لایزنگان مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: آنالیز بافتشناسی، فیزیکوشیمیایی و فلزات سنگین و همچنین کروماتوگرافی اثر انگشت شامل MS-GC و تجزیه و تحلیل HPLC مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: طبق مشاهدات میکروسکوپی، تریکومهای ترشحی و ساده در کاسبرگ، کریستالهای رزت شکل در تخمک و دانه گرده سه وجهی از ویژگیهای اصلی گل محمدی بودند. نتایج آنالیز فلزات سنگین نشان داد که مقادیر روی (ppm 82/5)، مس (ppm 4/02)، سرب (ppm 0/11) و کادمیم (یافت نشد) کمتر از حداکثر مقدار مجاز تعیین شده بود. اسانس گلبرگهای تازه گلها به کمک تقطیر با آب استخراج و ترکیب شیمیایی آن با روش کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی شد. تعداد 23 جزء بیانگر 98/66 درصد از کل ترکیبات اسانس مشخص شد. سیترونلول (41/44 درصد)، نونادکان (16/44 درصد) و هنیکوزان (10/58 درصد) از ترکیبات اصلی اسانس بودند. بر اساس آنالیز HPLC میزان کوئرستین 7300/5 میکروگرم در هر گرم گلبرگ خشک اندازهگیری شد. نتیجهگیری: اسانس گل محمدی لایزنگان غنی از ترکیب سیترونلول است. ویژگیهای تشخیصی ارائه شده در این مطالعه میتواند به کنترل کیفی بهتر و استانداردسازی نمونههای گل محمدی کمک کند. همچنین میتواند اطلاعاتی را برای تأیید اعتبار نمونههای مجهول و همچنین تشخیص موارد تقلبی فراهم نماید.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1399/11/28 | پذیرش: 1400/2/20 | انتشار: 1400/3/11