1- گروه سیستماتیک گیاهی باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دانشجوی دوره PhD بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
3- پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
4- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
5- گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
6- گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، arashkhaki@yahoo.com
چکیده: (8161 مشاهده)
مقدمه: گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی (اسیدهای فنلی، فلاونوئیدها و تاننها) هستند که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی به شمار میآیند. آنتیاکسیدانهای موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند. هدف: در این مطالعه میزان فلاونوئیدهای تام، فنلهای تام و فعالیت آنتیاکسیدانی هفت گونه از گیاهان بومی مازندران بررسی و نتایج به دست آمده با گیاه رزماری مقایسه شدند. روش بررسی: از برگهای خشک گونههای مختلف، عصاره متانلی تهیه شد. سنجش میزان فنلها و فلاونوئیدهای تام به روش اسپکترومتری صورت گرفت و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از رادیکال آزاد DPPH اندازهگیری شد. نتایج: نتایج به دست آمده نشان دادند که در میان این گونهها میزان فنلهای تام بین mgGAEg-1 45/58 – 27/38، میزان فلاونوئید تام بین mgQUEg-1 23/182 – 5/25 و بین μgml-197/489 – 55/52 متغییر بودند. در این میان گیاه Marrubium vulgare بالاترین فعالیت آنتیاکسیدان و بیشترین میزان فنلها را نشان داد و گیاه Mentha spicata کمترین فعالیت آنتیاکسیدان و کمترین میزان ترکیبات فنلی را نشان داد. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه به خوبی نشان میدهند که فعالیت آنتیاکسیدانی این گیاهان با میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای تام رابطه مستقیم دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1388/9/5 | پذیرش: 1389/2/14 | انتشار: 1389/3/29