Mahmoudi R, Ehsani A, Tajik H, Akhondzade Basti A. The Antimicrobial Activity of
Mentha longifolia L. Essential Oil and
Lactobacillus casei on Growth of
Listeria monocytogenes During the Manufacture, Ripening, and Storage of Iranian white Cheese. J. Med. Plants 2011; 10 (39) :112-122
URL:
http://jmp.ir/article-1-2913-fa.html
محمودی رزاق، احسانی علی، تاجیک حسین، آخوندزادهبستی افشین. بررسی فعالیت ضدمیکروبی اسانس پونه کوهی و باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی بر رشد لیستریا مونوسیتوژنز در روند تولید، رسیدن و نگهداری پنیر سفید ایرانی. فصلنامه گياهان دارویی. 1390; 10 (39) :112-122
URL: http://jmp.ir/article-1-2913-fa.html
1- استادیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز
2- استادیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
3- دانشیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
4- استاد، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران
چکیده: (2029 مشاهده)
مقدمه: نگهداری مواد غذایی در برگیرنده روشهایی است که سلامت، بهداشت و ماندگاری بهینه غذا در آن تامین شود، در جهت تحقق این امر استفاده ترکیبی از محافظتکنندههای زیستی، مانند اسانسهای گیاهی و پروبیوتیکها توجه زیادی را به خود جلب کرده است.
هدف: این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی اسانس پونه کوهی و باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی علیه لیستریا مونوسیتوژنز در پنیر سفید ایرانی طراحی و به اجرا گذارده شده است.
روش بررسی: اسانس گیاه مذکور به روش تقطیر با بخار آب استخراج و ترکیب آن با دستگاه گازکروماتوگرافی طیف سنج جرمی GC/MS تعیین شد. در ادامه رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز تحت تاثیر غلظتهای مختلف اسانس و پروبیوتیک (به تنهایی و توام) در زمانهای مختلف نگهداری پنیر مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که اسانس پونه کوهی در دو غلظت 015/0 و 03/0 درصد در تیمار توام با پروبیوتیک از بالاترین تاثیر بر رشد لیستریا مونوسیتوژنز برخوردار بوده است. همچنین بهترین غلظت اسانس از نظر ممانعت از رشد لیستریا مونوسیتوژنز و تولید پنیر با خواص طعمی مطلوب غلظت 015/0 درصد در تیمار توام با پروبیوتیک بود.
نتیجهگیری: اثر سینرژیستی بین حالتهای مختلف اسانس و پروبیوتیک در مقایسه با تیمار کنترل و تیمارهای دارای اسانس و فاقد پروبیوتیک کنترل، معنیدار بود که این بیانگر تاثیر مهاری اسانس و باکتری پروبیوتیک بر روی لیستریا مونوسیوژنز بوده و در صورت به کارگیری توام با پروبیوتیک میتوان از غلظتهای پایینتری از اسانس برای اثر مهاری مشهود، استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
گياهان دارویی دریافت: 1388/12/9 | پذیرش: 1389/4/28 | انتشار: 1390/10/10