1- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز ، mhmoosavy@lycos.com
2- گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
3- گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه تبریز
4- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده: (6746 مشاهده)
مقدمه: با وجود پیشرفتهای صورت گرفته در بهداشت کشتارگاه و تکنیکهای تولید مواد غذایی، ایمنی مواد غذایی یک موضوع مهم بهداشت عمومی محسوب میشود. از طرف دیگر سازمان بهداشت جهانی اخیراً برای کاهش وقوع بیماریهای قلبی- عروقی، کاهش مصرف نمک در سطح جهانی را مطرح نمودند. در صورتیکه میزان نمک در غذاهای فرآیند شده کاهش یابد برای سالم نگهداشتن مواد غذایی احتمالاً به افزودنیهای دیگری نیاز خواهد بود. اسانسهای گیاهی احتمالاً یکی از افزودنیهای طبیعی است که میتوان به عنوان افزودنیهای ضدباکتری استفاده کرد. هدف: بررسی اثر ضدباکتریایی اسانس گیاه آویشن شیرازی بر روی رشد سالمونلاتیفی موریوم در سوپ جو تجارتی بود. روش بررسی: ابتدا اسانس این گیاه با دستگاه GC/MS تجزیه و اجزای شیمیایی عمده آن شناسایی شد. فعالیت ضدباکتریایی اسانس بر روی رشد باکتری سالمونلاتیفی موریوم در سوپ جو تجارتی متاثر از غلظتهای مختلف (صفر، 005/0، 015/0 و 03/0 درصد) آویشن شیرازی در دو درجه حرارت 8 و 25 درجه سانتیگراد در مدت 21 روز بررسی شد. نتایج: فعالیت ضدباکتریایی اسانس آویشن شیرازی بر روی میزان رشد سالمونلا تیفی موریوم معنیدار (001/0 p<) و ضریب همبستگی غلظت اسانس با لگاریتم تعداد باکتری مورد مطالعه برابر با 402/0- بود. نتیجهگیری: اسانس گیاه آویشن شیرازی احتمالاً قادر است به عنوان یک نگهدارنده مناسب علیه بعضی باکتریهای پاتوژن غذایی در برخی از مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1387/5/22 | پذیرش: 1388/6/31 | انتشار: 1389/3/29