سال 19، شماره 75 - ( 6-1399 )                   سال 19 شماره 75 صفحات 167-154 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abdolsamadi A, Meftahizadeh H, Vazifeshenas M R, Soltanipour M A, Ghorbanpour M. Comparison of essential oil content and constituents in Pycnocycla bashgardiana Mozaffarian during different phenological stages. J. Med. Plants 2020; 19 (75) :154-167
URL: http://jmp.ir/article-1-2650-fa.html
عبدالصمدی عادل، مفتاحی زاده حیدر، وظیفه شناس محمدرضا، سلطانی پور محمدامین، قربانپور منصور. مقایسه بازده و ترکیبات اسانس گیاه سگ‌دندان بشاگردی طی مراحل مختلف فنولوژیکی. فصلنامه گياهان دارویی. 1399; 19 (75) :154-167

URL: http://jmp.ir/article-1-2650-fa.html


1- فارغ التحصیل گروه گیاهان دارویی، دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران
2- گروه علوم باغبانی،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه اردکان،ایران و عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی و صنعتی دانشگاه اردکان، اردکان، ایران ، hmeftahizade@ardakan.ac.ir
3- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی ،مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد ،سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی،یزد،ایران
4- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، هرمزگان، ایران
5- گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک،ایران
چکیده:   (2554 مشاهده)
مقدمه: گیاه سگ‌دندان بشاگردی (Pycnocycla bashgardiana Mozaffarian) از گونه‌های اندمیک دارویی در استان هرمزگان می باشد. به دلیل وجود ماده با ارزش میریستیسین در اندام‌های این گیاه، از آن به صورت دم کرده در درمان برخی بیماری‌ها استفاده می‌شود. هدف: بررسی میزان و نوع ترکیبات اسانس سرشاخه گیاه در مراحل مختلف فنولوژیکی شامل رویشی، آغاز گلدهی، گلدهی کامل و بذردهی. روش بررسی: اسانس نمونه‌ها توسط کلونجر استخراج شد و ترکیبات آن بوسیله دستگاه GC و GC/MS مشخص گردید. نتایج: بیشترین بازده اسانس (22/2 درصد) مربوط به آغاز گلدهی گیاه است. بازده اسانس در مراحل رویشی، گلدهی کامل و زمان بذردهی به ترتیب 64/0، 54/1 و 74/0 درصد محاسبه شد. به طور کلی، 39 ترکیب در اسانس گیاه شناسایی شد که برخی از این ترکیبات تنها در یک مرحله از رشد گیاه و برخی نیز در هر چهار مرحله وجود داشتند. مقایسه ترکیبات اسانس نشان داد که در همه مراحل 6 ترکیب پاراسیمن، سیس بتا اوسیمن، میریستیسین، سابینن، ترانس بتا اوسیمن و ایزومیریستیسین از ترکیبات اصلی می‌باشند. میریستیسین در تمام مراحل به عنوان یکی از سه ترکیب با درصد بالا بوده به طوری که مقدار آن در مرحله رویشی 71/52، آغاز گل‌دهی 8/12، گلدهی کامل 6/8 و در بذردهی 17 درصد مشاهده شد. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، بیشترین میزان میریستیسین در مرحله رویشی و قبل از رسیدن گیاه به مرحله گلدهی است. درحالی‌که بیشترین میزان ترانس بتا اوسیمن و سیس بتا اوسیمن در مرحله گلدهی و بیشترین میزان ایزو مریستیسین، سابینن و پاراسیمن در مرحله بذردهی گیاه می‌باشد.
متن کامل [PDF 698 kb]   (979 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1398/6/23 | پذیرش: 1398/9/25 | انتشار: 1399/6/16

فهرست منابع
1. Mozaffarian V. New species and new plant records from lran. Iranian Journal of Botany 1985; 3(1): 81-6.
2. Anwar F, Ali M, Hussain, AI and Shahid M. Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds from Pakistan. Flavour Fragr J. 2009; 24(4): 170-6. [DOI:10.1002/ffj.1929]
3. Hafezian M, Asgarpanah J and Rahimifard N. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil from the endemic species Pycnocycla bashagardiana Mozaff. Latin American Journal of Pharmacy. 2016; 35(7): 1634-9.
4. Alizadeh A and Abdollahzadeh H. Essential oil constituents and antimicrobial activity of Pycnocycla bashagardiana Mozaff. from Iran. Natural Product Research. 2017; 31(17): 2081-4. [DOI:10.1080/14786419.2016.1274890]
5. Nasrollahi I, Farjam M, Talebi E, Khosravinezhad M and Shivkumar. Anti-Microbial and Antioxidant Activity of Different Pycnocycla bashagardiana Essential Oil. International Journal of Research Studies in Biosciences 2017; 5(4): 15-21. [DOI:10.20431/2349-0365.0504003]
6. Nasr M and Asgarpanah J. Volatile Constituents of the Seeds and Fruit of Pycnocycla nodiflora. Natural Product Communications 2014; 9(12): 1781-2. [DOI:10.1177/1934578X1400901231]
7. Majrouhi AA. Chemical composition of the leaf essential oil of Zhumeria majdae growing in South Iran. Chemistry of Natural Compounds 2009; 45(3): 429-30. [DOI:10.1007/s10600-009-9323-0]
8. Molado-Martinos M, Bernaldo-Gil MG, Beirao ML and Rouzet M. Seasonal variation and composition of Thymus zygis essential oil. Flavour and Fragrance Journal. 1999; 14(3): 177-82. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1026(199905/06)14:3<177::AID-FFJ806>3.0.CO;2-B [DOI:10.1002/(SICI)1099-1026(199905/06)14:33.0.CO;2-B]
9. Abbasi E, Ghorbandadras O and Asgarpanah J. Essential oil composition of the endemic species Pycnocycla bashagardiana Mozaff. Journal of Essential Oil Res. 2014; 26: 363-6. [DOI:10.1080/10412905.2014.917338]
10. Yari M, Aghjani Z, Masoudi S, Monfared A and Rustaiyan A. Essential oils of Pycnocycla flabellifolia (Boiss.) and Malabai lasecacule (Miller) Boiss from Iran. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences 1999; 7(3): 1-3.
11. Ahmadi L and Mirza M. Volatile constituents of the essential oil of Pycnocycla spinose Decne and Boiss from Iran. J. Essential Oil Res. 1998; 10(2): 197-8. [DOI:10.1080/10412905.1998.9700878]
12. Javidnia K, Mir R, Soltani M and Khosravi AR. Constituents of the essential oil of Pycnocycla nodiflora Decne. ex Boiss. from Iran. J. Essential Oil Res. 2008; 20: 502-4. [DOI:10.1080/10412905.2008.9700070]
13. Alimirzalou F and Asgarpanah J. Chemical composition of the volatile oils from the fruits and seeds of the medicinal plant Pycnocycla aucherana from Iran. Farmacia 2017; 65(4): 591-4.
14. Teimouri MB, Shaabani A and Sefidkon F. Composition of the essential oils of Pycnocycla aucherana Decne. ex Boiss. var. aucherana and Pycnocycla musiformis Hedge et Lamond from Iran. J. Essential Oil Res. 2005; 17(5): 473-4. [DOI:10.1080/10412905.2005.9698967]
15. Jahandar F, Asgarpanah J, Najafizadeh P and Mousavi Z. Anti-inflammatory activity and chemical composition of Pycnocycla bashagardiana fruits essential oil in animal models. Iranian J. Basic Medical Sciences 2018; 21(2): 188-93.
16. Asghari GHR, Houshfar GHA and Mahmoudi Z. Composition of the essential oil of Pycnocycla Spinosa Decne. ex. Boiss from Isfahan. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences 2001; 9(3 - 4): 28-9.
17. Akhgar MR, Khodashenas M and Salari-Dehshikh H. Chemical constituents from the flower and leaf essential oils of Pycnocycla musiformis. Trends in Modern Chemistry 2012; 4(1): 6-9.
18. Jahandar F, Asgarpanah J, Najafizadeh P and Mousavi Z. Anti-inflammatory activity and chemical composition of Pycnocycla bashagardiana fruits essential oil in animal models. Iran. J. Basic Med. Sci. 2018; 21(2): 188-93.
19. Asgarpanah J, Karbalaei N and Behbahani P. Essential oil composition of the endemic species of Pycnocycla caespitosa Boiss and Hausskn. J. Essential Oil-bearing Plants JEOP. 2014; 17(4): 633-7. [DOI:10.1080/0972060X.2014.884764]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb