Morovati E, Sahari M, Barzegar M. Physicochemical Properties of Iranian Varieties/Lines of Safflower Oil and Seed as a Rich Source of ω-6. J. Med. Plants 2010; 9 (36) :145-154
URL:
http://jmp.ir/article-1-257-fa.html
مروتی عفت، سحری محمدعلی، برزگر محسن. خواص فیزیکوشیمیایی بذر و روغن گلرنگ ارقام/لاینهای ایرانی به عنوان منبع غنی از امگا 6. فصلنامه گياهان دارویی. 1389; 9 (36) :145-154
URL: http://jmp.ir/article-1-257-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس ، sahari@modares.ac.ir
3- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (7135 مشاهده)
مقدمه: با توجه به افزایش بیماریهای قلبی- عروقی، سرطان و چاقی به دلیل مصرف بالای چربیهای اشباع و حیوانی، ضرورت مصرف اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 در رژیم غذایی که مانع از ابتلا است و نیز محدودیت منابع موجود به نسبت افزایش جمعیت، محققین در پی یافتن منابع دیگری میباشند. هدف: جهت استفادهی بهینهی منابع داخلی، کشت رو به افزایش و وجود ارقام جهش یافته، به بررسی خواص فیزیکو- شیمیایی بذر و روغن شش رقم از ارقام/لاینهای گلرنگ (کشت شده در ایران)، مقایسه و دستهبندی (لینولئیک یا اولئیک اسید بالا) آن میپردازد. روش بررسی: رقم/لاینهای گلدشت (رقم بهاره)، محلی اصفهان، اصفهان 14 و اصفهان 28 (لاین بهاره)، پدیده (رقم پاییزه) و سینا (رقم دیمی) از مؤسسهی نهال و بذر کرج تهیه و خواص بذر (پوست: دانه، روغن، پروتئین، خاکستر و رطوبت) و روغن استخراجی (ترکیب اسیدهای چرب، رنگ، اعداد اسیدی، یدی و صابونی) بررسی شد. نتایج: نمونهها همگی از نوع معمولی یا لینولئیک بوده و از نوع اولئیک ((Saffola نبود و مقادیر پوست: بذر 8/55 - 5/42؛ اندیسهای اسیدی 35/1 - 32/0، یدی 130 - 111 و صابونی 6/166 - 1/151؛ درصدهای رطوبت 62/4 - 04/4، خاکستر 98/2 - 13/2، پروتئین 6/17 - 9/12، روغن 5/34 – 21 و اسیدهای چرب عمده، لینولئیک (78/75 – 6/72)، اولئیک (7/18 - 6/12)، پالمتیک (4/8 - 34/7) و استئاریک (65/2 - 8/1) بود. نتیجهگیری: در مقایسه با سایر منابع گیاهی، گلرنگ ایرانی بالاترین مقدار اسیدهای چرب ضروری و با ارزش امگا 6 را دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1388/8/27 | پذیرش: 1389/3/18 | انتشار: 1389/9/30