1- دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
2- استاد، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، aakhond@ut.ac.ir
3- استاد، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
4- استاد، گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- استادیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
6- استادیار، گروه مهندسی شیلات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه
7- دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران
8- دکترای عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران
چکیده: (7840 مشاهده)
مقدمه: گیاه آویشن شیرازی از گیاهان دارویی در طب سنتی ایران بوده و بررسی اثرات ضدمیکروبی آن در زمینه مواد غذایی بر روی باکتریهای بیماریزای مهمی که از عوامل مسمومیتهای غذایی رایج هستند، لازم و ضروری به نظر میرسد. هدف: این مطالعه به منظور ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس آویشن شیرازی بر باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس در ماهی کپور نقرهای شور (8 درصد نمک در بافت) صورت گرفت. روش بررسی: اثر غلظتهای مختلف اسانس آویشن شیرازی (صفر، 045/0، 135/0، 405/0 و 810/0 درصد) بر روی ویبریو پاراهمولیتیکوس در دو درجه حرارت (15 و 25 درجه سانتیگراد) از طریق سنجش میزان رشد باکتری در فیله ماهی شور بررسی شد. نتایج: نتایج نشان میدهد که تاثیر غلظتهای مختلف اسانس مذکور بر روی رشد ویبریو پاراهمولیتیکوس در دو دمای 15 و 25 درجه سانتیگراد نسبت به گروه کنترل معنیدار بوده است و تیمارهای مختلف هیچگونه اختلاف معنیداری با هم نداشتند (05/0>p). نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس آویشن شیرازی دارای اثر بازدارندگی روی ویبریو پاراهمولیتیکوس بوده و میتواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ماهی شور مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1388/8/13 | پذیرش: 1389/2/6 | انتشار: 1389/9/30