:: دوره 1، شماره 69 - ( 8-1397 ) ::
جلد 1 شماره 69 صفحات 1-15 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر خصوصیات گیاهشناسی، اکولوژیکی، زراعی و فارماکولوژیکی گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)
حمیده خلج1، محمدرضا لبافی حسین آبادی2، طاهره حسن آبادی3، جواد شقاقی4، رضا حاجی‌آقایی2
1- 1- استادیار، گروه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران
2- 2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
3- 3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران، ایران
4- 4- دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده:   (1600 مشاهده)
گیاه رازیانه Foeniculum vulgare Mill. از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین گیاهان معطر و دارویی میباشد و از اقلام صادراتی ایران است. رازیانه دارای اسانس بوده و دانه‌ِی آن مهم‌ترین اندام تولیدکننده‌ی اسانس است و مهم‌ترین ترکیب آن را آنتول (50 تا 75 درصد) تشکیل میدهد. میزان و کیفیت اسانس رازیانه تحت تأثیر عواملی چون مراحل مختلف رشدی و عوامل محیطی (دما، خاک، محل رویش، شیب، ارتفاع از سطح دریا و زمان برداشت) میباشد. اسانس این گیاه در صنایع مختلف دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از مواد مؤثره‌ی این گیاه در داروسازی برای مداوای سرفه، دل درد، نفخ، سوء هاضمه در کودکان و تحریک شیردهی در مادران شیرده استفاده میشود.
واژه‌های کلیدی: رازیانه، آنتول، تحریک شیردهی مادران، گیاه معطر
متن کامل [PDF 356 kb]   (1141 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گياه‌شناسي
دریافت: ۱۳۹۷/۸/۳۰ | پذیرش: ۱۳۹۷/۸/۳۰ | انتشار: ۱۳۹۷/۸/۳۰


XML   English Abstract   Print



دوره 1، شماره 69 - ( 8-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها