Shooshtari L, Omidi M, Qaderi A, Zare Karizi A, Mehrafarin A. Genomic and Phytochemical Assessment of Chavir (Ferulago angulate) under Different in vitro Conditions. J. Med. Plants. 2018; 17 (66) :176-189
URL:
http://jmp.ir/article-1-2182-fa.html
شوشتری لیا، امیدی منصور، قادری اردشیر، زارع کاریزی امیررضا، مهرآفرین علی. ارزیابی فیتوشیمیایی و ژنومی گیاه دارویی چویر (Ferulago angulata) در شرایط مختلف کشت درون شیشهای. فصلنامه گياهان دارویی. 1397; 17 (66) :176-189
URL: http://jmp.ir/article-1-2182-fa.html
1- 1- گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران ، L_shooshtary@yahoo.com
2- 2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3- 3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی، جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
4- پژوهشکده گیاهان دارویی، جهاد دانشگاهی
چکیده: (2788 مشاهده)
مقدمه: چویر (Ferulago angulata) گیاهی در معرض انقراض است که با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی به عنوان محافظ طبیعی موادغذایی کاربرد دارد.
هدف: اثر شرایط مختلف کشت درونشیشهای و غلظتهای مختلف تنظیمکنندههای رشدی بر تنوع سوماکلونال و همچنین میزان متابولیتهای ثانویه گیاه چویر مورد بررسی قرار گرفت.روش بررسی: پس از بهینهسازی کالزایی، از محیطMS واجد NAA و BAP جهت باززایی استفاده شد. اسانس گیاهان باززاشده و رشد یافته در طبیعت استخراج و برای تعیین نسبت اجزای اسانس از کروماتوگرافی گازی استفاده شد. به منظور بررسی تنوع سوماکلونال از نشانگرهای SCoT، CBDP و ISSR استفاده شد.
نتایج: بیشترین درصدکالزایی از ریزنمونه ریشهچه در محیط حاوی 2 میلیگرم در لیتر 2,4-D و 1 میلیگرم در لیتر BAP به دست آمد. بهترین نرخ باززایی مربوط به کالوس حاصل از هیپوکوتیل در محیط حاوی 1/0میلیگرم در لیتر BAP و 5/0 میلیگرم در لیتر NAA بود. گیاهان حاصل از باززایی حاوی متابولیتهای ثانویه با مقادیر متفاوتی نسبت به گیاهان در رویشگاه طبیعی بودند. سطح زیر منحنی برای ترکیب α-Pinene در گیاهان رشد یافته در شرایط طبیعی و حاصل از کشت بافت به ترتیب 27 و 53/1 درصد به دست آمد. عملکرد اسانس در گیاهان وحشی و حاصل از باززایی به ترتیب برابر 26/2 و 64/0 میلیلیتر در 100 گرم ماده خشک بود. بررسی الگوهای باندی حاصل از PCR بیانگر تفاوت ژنتیکی نمونهها بود که ناشی از وقوع تنوع حاصل از کشت بافت میباشد.
نتیجهگیری: به طورکلی، محیط درون شیشهای باعث ایجاد تغییرات معنیداری در ژنوم و متابولوم این گیاه شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بيوتكنولوژی دریافت: 1396/6/4 | پذیرش: 1396/10/24 | انتشار: 1397/4/3