1- مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی بقیها..(عج)
2- گروه فارماکولوژی و طب کاربردی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
3- مرکز تحقیقات طب و دین، دانشگاه علوم پزشکی بقیها... ، Reza_mohtashami1979@yahoo.com
4- معاونت توسعه و سرمایه انسانی ریئس جمهور
چکیده: (8960 مشاهده)
مقدمه: روغن دانه گیاه سیاهدانه (روغن سیاهدانه) در طب سنتی بسیاری از کشورها به تنهایی و یا همراه با دیگر ترکیبات در درمان بیماریهای متعدد از جمله هیپر لیپیدمی تجویز میشود. هدف: در این تحقیق هدف بررسی اثر تجویز روغن سیاهدانه بر سطح لیپیدهای خون افراد داوطلب سالم در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود. روش بررسی: تعداد 70 نفر داوطلب سالم با سطح کلسترول خون بین200 الی 300 میلیگرم در دسی لیتر به طور تصادفی در دو گروه روغن سیاهدانه و دارونما تقسیم شدند. داوطلبان گروه روغن سیاهدانه و گروه دارونما بعد از ورود به مطالعه به ترتیب روزانه دو بار 5/2 میلیلیتر روغن سیاهدانه و دارونما به مدت 8 هفته مصرف نمودند. از داوطلبان هر دو گروه قبل از ورود به مطالعه و سپس بعد از 8 هفته آزمایشهای خون شامل TG،cholrsterol ،HDL ،LDL ،ALT ،AST ،BUN ،creatinine ،FBS ،HbA1C در حالت ناشتا انجام شد. نتایج به دست آمده از گروه روغن سیاهدانه در پایان مطلعه با گروه دارونما مقایسه و آنالیز آماری انجام شد. نتایج: نتایج حاکی از آن است که سطح کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسرید در گروه روغن سیاهدانه در پایان مطالعه در مقایسه با گروه دارونما کاهش معنیدار داشت. به علاوه سطح گلوکز خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله در گروه روغن سیاهدانه در پایان مطالعه در مقایسه با گروه دارونما کاهش معنیدار داشت. نتیجهگیری: مصرف خوراکی روغن سیاه دانه در افراد داوطلب سالم موجب کاهش سطوح کلسترول تام، کلسترول LDL، تریگلیسرید، گلوکز خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1390/7/16 | پذیرش: 1390/10/20 | انتشار: 1390/11/1