:: دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) ::
جلد 4 شماره 40 صفحات 119-123 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر فرآوری با سرکه و آب نمک بر سمیت و خاصیت ضددیابتی عصاره میوه حنظل (Citrullus colocynthis (L.) Schrad.) در موش صحرایی
حسن فلاح حسینی1، سعید کیان‌بخت* 2، رامین موسوی3، نفیسه امن‌زاده4
1- استاديار، گروه فارماکولوژی و طب کاربردی‌، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد‌دانشگاهی‌
2- استاديار، گروه فارماکولوژی و طب کاربردی‌، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد‌دانشگاهی‌ ، skianbakht@yahoo.com
3- كارشناس آزمايشگاه‌، گروه فارماکولوژی و طب کاربردی‌، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد‌دانشگاهی‌
4- دانشجوي داروسازي‌، دانشکده داروسازی دانشگاه آزاد اسلامی‌
چکیده:   (3400 مشاهده)
مقدمه: میوه حنظل برای درمان دیابت مصرف می‌شود. حنظل در حیوانات دیابتی و بیماران دیابتی نوع دوم، سطح گلوکز خون را کنترل نموده است. حنظل در دوزهای بالا سمی است که جهت کاهش سمیت، آن را مدتی در سرکه یا آب نمک قرار می‌دهند. هدف: تأثیر فرآوری با سرکه و آب نمک بر سمیت و خاصیت ضددیابتی حنظل در موش صحرایی بررسی شد. روش بررسی: تعیین LD50 (دوز کشنده میانه): عصاره‌های هیدروالکلی فرآوری نشده و فرآوری شده با آب نمک و سرکه حنظل در دوزهای مختلف از راه خوراکی یک مرتبه به گروه‌های 10 تایی موش‌های صحرایی نر و ماده ویستار سالم گاواژ و تعداد حیوانات مرده در هر گروه طی 72 ساعت پس از گاواژ مشخص شد. بررسی اثر ضددیابتی: موش‌های صحرایی نر ویستار با تزریق صفاقی 125 میلی‌گرم بر کیلوگرم آلوکسان دیابتی شدند. هر عصاره با دوز‌ 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم روزانه برای مدت 1 ماه به گروه 10 تایی موش‌های دیابتی گاواژ و سرانجام سطح گلوکز خون به دست آمده از ورید دمی (به روش گلوکز اکسیداز) پس از 8 ساعت ناشتایی تعیین شد. ‌نتایج: LD50 عصاره‌های فرآوری نشده و فرآوری شده با آب نمک و سرکه به ترتیب 200، 250 و 250 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. سه عصاره سطح گلوکز خون را به طور معنی‌دار در مقایسه با کنترل کاهش دادند (05/0 p <‌). ‌نتیجه‌گیری: فرآوری با آب نمک یا سرکه می‌تواند سمیت حنظل را ضمن حفظ اثر ضددیابتی کاهش دهد.
واژه‌های کلیدی: حنظل، سمیت، دیابت، موش صحرایی
متن کامل [PDF 137 kb]   (933 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكولوژي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۲۰


XML   English Abstract   Print



دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها